Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Плана за възстановяване ще има пари за метрото

Освен инвестиционни проекти Планът за възстановяване и устойчивост съдържа и много реформи. Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет по повод публикуваната за обществено обсъждане на сайта www.nextgeneration.bg преди два дни обновена версия на плана. Пеканов смята, че това е правилният подход, защото в бъдещето, когато идват допълнителни финансови средства, не трябва да има само инвестиционни проекти, но и да има реформи към тях.

В крайна сметка ресурсите за София са намалени, но проектът за метрото се запазва. Кметът Йорданка Фандъкова е информирала служебното правителство, че дори най-малкото намаляване на ресурси по този проект, би заплашило неговото изпълнение. Затова намалението отива по другия проект, който е бил фокусиран върху София - за модернизиране на ВиК системите.

Новата версия на плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи. А служебното правителство е успяло да надгради с 11 нови проекта и 7 нови реформи. Общата сума, която страната ни ще получи от Механизма за възстановяване и устойчивост, е 12,6 млрд. лева. Очаква се и допълнителен икономически импулс, който ще дойде и от частните инвестиции, които ще бъдат предизвикани от тези инвестиционни проекти, от още 8 млрд. лева. "Т.е. в следващите седем години по този план ще се влеят в българската икономика общо около 20 млрд. лева", добави служебният вицепремиер.

Пеканов увери, че няма да има забавяне на средствата по плана и те не са поставени под риск. Дори страните, които са представили своите проекти, не са получили все още парите. Не са получили средства дори тези страни, които са с одобрени планове, защото има техническо време. "Средствата за България не са под риск и ние много пъти сме получили от европейските институции уверения, че е важно планът да е хубав", гарантира вицепремиерът.

Бъдещето на въглищните региони ще бъде дискутирано с политическите партии какъв според тях е правилният подход. "Това е един от трудните въпроси с изключително дългосрочни последици за някои региони в България и решенията е редно да бъдат взети от демократично избрани представители, за да има приемственост", каза още вицепремиерът.

В ревизираната версия на плана отпада проектът за модернизиране на Напоителни системи. Проблемът с този проект е, че във формата, в която е бил заложен, той не е отговарял на изискванията по Плана за възстановяване и устойчивост - да се докаже, че всеки един проект няма да навреди на околната среда. Тази работа не е била свършена преди и за толкова кратък период от време също не може да се свърши, защото трябва да се направи оценка на въздействието. Към момента такава оценка би забавила този план с месеци. Затова към текущата версия на плана този проект е изваден. Като компенсация е предложен един фонд за модернизация на селското стопанство.

Има два нови проекта в бизнес средата - за наблюдаване на рисковете и проект за киберсигурността. Има и много важни реформи в сферата за бизнес средата, допълни вицепремиерът.

В компонента "социално включване" са заложени два нови проекта. Много важна реформа е за индексирането на гарантиран минимален доход.

В сферата на здравеопазването има нови проекти и доста сериозна промяна в съществуващите. Пеканов обясни, че са намалени средствата, които са били планирани за саниране на болници и те са насочени към закупуването на нова и модерна апаратура за болниците. Освен това проектът за медицинска помощ по въздух е включен в новата версия на плана. Други реформи са създаването на Комисия за енергиен преход за стимулирането на производството на електроенергия от ВЕИ.

Вицепремиерът изтъкна, че е много важна приемствеността. Затова той апелира към политическите партии да се обсъдят двете горещи теми - едната в сферата на енергетиката, другата е за върховенството на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във