Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Плана за възстановяване няма нито един туристически проект

Летният сезон ще бъде официално открит на 1 май, но северните морски курорти ще останат празни. Причината е, че за разлика от Гърция, страната ни не е облекчила режима. 

Във версията от 16 април на Плана за възстановяване не открихме нито един проект или целево финансиране, свързано с проекти в туристическата индустрия, оплака се пред Би Ти Ви Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

„Считаме, че е правилно да се разглежда мястото на туризма в различните стълбове от общата конструкция на този план“, допълни тя.

Тя подчерта че туристическият сектор е един от най-засегнатите от пандемията от COVID-19, като браншът е поискал милиард и половина подпомагане. „Това е базисна позиция, то която считаме, че трябва да тръгне разговора за присъствието на индустрията в този план“, каза Карастоянова.

„Единственият механизъм, който сработи след назначаването на Мариана Николова чрез работна група беше възможно единствено да произведе една визия за дигитална трансформация. Ние не знаем дали този повече от скромен проект като бюджет е намерил място в последната работна версия“, каза Карастоянова и допълни, че са потърсили многократно контакт с екипа, който работи по Плана за възстановяване, но механизмът е създаден така, че само министерствата да предлагат проекти.

Правителството многократно повтаряше, че спасяването на туризма е сред приоритетите. Летният сезон ще бъде официално открит на 1 май, но северните морски курорти ще останат празни. Причината е, че за разлика от Гърция, страната ни не е облекчила режима. 

За Великден край Варна по последни данни ще отворят едва 6 сезонни хотела, тъй като традиционните гости от Румъния масово анулират резервации. Причината е, че задължителните PCR тестове оскъпяват солидно ваканциите им от 3-4 дни, а при завръщане ги чака 7-дневна карантина. Тя не важи, ако минават транзит през България към Гърция, където мерките вече са облекчени.

В същото време обещаните преди месец "зелени коридори" за влизане у нас с паспорт за ваксинация, изследване за антитела или PCR, все още не са разписани в заповед на здравния министър.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във