Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В ПИРДОП МИСЛЯТ ЗА ОБЛИГАЦИОННА ЕМИСИЯ

Юнион Миниер Пирдоп Мед обмисля идеята да емитира облигационен заем у нас, обяви в четвъртък изпълнителният директор на завода Кирко Кирков. Все още не е ясно дали тя ще се осъществи, но евентуалният размер на бъдещата емисия ще бъде между 20 и 50 млн. щ. долара. Повече информация за намеренията на пирдопския комбинат ще има в началото на август, обеща Кирков. Мениджърът обясни, че царският икономист Владимир Каролев го е убедил във възможностите на нашия капиталов пазар да предостави толкова пари срещу облигации. Ако емисията е с подобаваща доходност, тя със сигурност ще заинтригува поне пенсионните фондове, които сега търсят усилено печеливши и едновременно с това сигурни финансови инструменти.
Ръководителите на комбината в Пирдоп свикаха пресконференция, за да обяснят защо искат разсрочване на инвестиционната си програма. Както е известно, в сряда лидери на победилото в парламентарните избори Национално движение Симеон II разпространиха документ, в който настояват да се спрат всички приватизационни сделки и да се преостанови съществуващата практика да се подписват анекси към вече сключените договори. Още на следващия ден обаче в дневния ред на правителственото заседание влезе точка за разсрочване на обещаните от белгийската компания Юнион Миниер вложения в Пирдоп. Кабинетът отложи разглеждането й, като го остави за своите приемници.
Естествено Кирко Кирков, който е и председател на Асоциацията на чуждестранните инвеститори (БИБА), не останал очарован от новината. Той обаче подчерта пред журналистите, че напълно влиза в положението на Иван Костов и неговите министри. Мениджърите на Юнион Миниер Пирдоп Мед очакват решение на въпроса не по-рано от септември. Всъщност те започнаха кампанията за разсрочване на вложенията още през миналия август, но тя трябваше да получи разрешението не само от Агенцията за приватизация, а и от всички министерства, а това проточи нещата.
Настояваме за промени в приватизационния договор заради лошата международна конюнктура на пазара на мед, заяви Кирков. Ако строежът на новата рафинерия за 120 хил. т анодна мед, която струва 89 млн. щ. долара, започне веднага, възвръщаемостта на този обект през следващите 20 години ще е едва 3 процента. Затова и белгийците предлагат строежът да се удължи с две години - до 2004 година. Иначе обемът на инвестиционната програма ще се запази на 220 млн. щ. долара.
Кирков припомни, че извън този проект Юнион Миниер осъществи още няколко вложения в България. Концернът придоби 10% от София мед (бившия комбинат за обработка на цветни метали край столичната гара Искър), в което е съдружник с гръцката Виохалко. Белгийците имат миноритарно участие и в Асид енд фъртилайзърс - купувач на девненския торов завод Агрополихим. Освен това те притежават 33% от терминала за сярна киселина край Девня Ойлтанкинг. Там вложенията им са общо 10 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във