Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Перник пак излязоха на протест заради кризата с водата

Пред сградата на областната администрация в Перник се проведе поредният протест заради водната криза в града и региона. От 18 ноември Перник и още 10 населени места са на воден режим поради драстично намалялото количество вода в язовир „Студена”.

Демонстрантите поискаха оставката на областния управител Ирена Соколова и заплашиха с гражданско неподчинение още тази вечер на пътния възел Даскалово. Междувременно Общинският съвет на Перник се събра на извънредно заседание.

Днешният протест бе значително по-малоброен от този на 20 ноември. Участниците обвиниха областния управител Ирена Соколова в некомпетентност и неглижиране на проблема.

"Липсата на съдействие между общината и ВиК дружеството, липсата на заинтересованост от проблема, пред който сме изправени. Тази незаинтересованост е вид некомпетентност", заявиха протестиращи пред БНР.

Минути след девет часа Ирена Соколова излезе при протестиращите и ги покани в зала "Струма". "Аз съм готова за оставка всеки момент. Това за мен не е проблем. Проблемът е да можем да намерим водата, която да се върне в язовира", обяви тя.

Соколова обясни, че е изготвен план за действие. Протестиращите обаче отказаха да влязат в сградата и останаха навън. Пред медиите спелеологът Атанас Русев заяви, че до дни в язовир „Студена“ ще влязат значителни количества вода.

"Това, на което се натъкнахме, е, че най-основните водоизточници на тези води, които по принцип са си водоизточници на язовир "Студена", те са отклонени", посочи той.

Пред БНР Марио Антонов от протестиращите каза: „Областният управител на град Перник има задължението да следи за стриктното изпълнение на всичко, свързано с язовир „Студена“. Поради факта, че докара до това положение язовира – реално цялото количество да е под 4 милиона кубика, въпросът, който ще ѝ зададем, и най-вече аз като един от организаторите, ще бъде кога госпожа Ирена Соколова ще си подаде оставката. Мисля, че е време отговорност да понесе и господин министърът на околната среда Нено Димов във връзка със замърсяването тук на река Струма. Многократното, включително и вчера, реката течеше оранжева“

Антонов изтъкна, че в някои пернишки села има вода веднъж на 48 часа. Той допълни, че отклонение от Владайския канал с дебит 12-15 литра в секунда не е реално решение на проблема, тъй като може да захрани два блока.

В Мещица, едно от засегнатите от водния режим села в района, също се подготвя протест, отбеляза още Марио Антонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във