Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Перник отново ще се произвежда ябълков сок

Инвестиционно предложение за изграждане на цех за преработка на ябълки и закупуване на технологично оборудване за производство на студено пресован сок е внесено в община Перник. То е изготвено от фирма „ФЛОРИНА НАТУРА“ ЕООД, град Батановци, представлявано от Чавдар Евтимов. Становища, мнения и/или възражения относно реализацията на инвестиционното предложение се приемат в деловодството на общината.

Новата фабрика ще се изгради в Перник върху имот, собственост на Чавдар Евтимов. Като земеделски производител той притежава 42 дка ябълкова градина, чиято продукция в момента се продава на пазара в свежо състояние. 

Плановете са да започне производство на студено пресован сок, за да може да се оползотвори и продукцията от нестандартни плодове и такива с влошен външен вид. Ще се произвеждат плодови сокове, директно получени от пресни плодове /основно ябълки и други семкови плодове и зеленчуци/ без добавка на захар, вода, подсладители, ароматизатори и консерванти.  За осигуряване на достатъчна трайност на продукта, ще се използва метода на горещо пълнене - пастьоризация и системвата на вакуумно пълнене в опаковка "bag in box. Готовият продукт ще е подходящ за директна консумация.  

Капацитетът на линията за студено пресован сок ще бъде 700 кг суровина за час. 

По-възрастните помнят, че в село Църква, сега квартал към град Перник, разположен в източната част на града, е било построено  първото на Балканите, единствено у нас и едно от малкото в Европа предприятия за производството на сух пектин - продукт, извличан от ябълки. Завод "Петкин" годишно е преработвал близо 37 хил. тона ябълки, които са се превръщали в пектин, ябълков сок и ябълковата ракия. След приватизацията през 1997 г. заводът е затворен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във