Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Перник официално спряха санирането

Кметът на Перник Вяра Церовска е издала заповед, с която нарежда да се преустанови приемът на заявления за безплатно саниране на многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от общината. 

Необходимо е най-напред да приключи изпълнението на сключените договори за целево финансиране. Все още не е одобрен допълнителен ресурс по програмата, което налага прекратяване на приема на заявления на нови сдружения на собствениците, поясниха от администрацията.

След приключване на всички дейности по обновяване на одобрените сгради и направения анализ на свободния финансов ресурс и при възможност ще бъде подновен приемът на документи в "Българска банка за развитие", се казва в заповедта.

Както "Банкеръ" вече писа с писмо от 5 юли, адресирано до кметовете на всички общини и до председателя на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов, строителният министър Николай Нанков е информирал, че се преустановява приемът на заявленията за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност. В писмото се напомня, че при приемането на програмата изрично е било записано, че кандидатстването ще се осъществява постоянно в две поредни години - 2015-а и 2016-а, и продължителността й може да бъде удължавана само при наличието на пари. 

За спирането на безплатното саниране се заговори още по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков. Тогава дори бе подаден сигнал до прокуратурата заради необосновано високи цени, наддоговаряне на одобрените първоначално пари и липсата на физическа проверка на извършените строителни дейности при реновирането на панелките. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във