Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В ОПЕК не виждат недостиг на предлагане на пазара на нефт

Пазарът на нефт в момента е обезпечен с достаточно предлагане. Така че физически недостиг не се наблюдава, е казал в интервю за телевиционния канал Bloomberg генералният секретар на ОПЕК Мухамед Баркиндо. Според него, високата волатилност на цените на нефта е предизвикана преди всичко от опасенията на инвесторите от това, че Русия като вторият по големина в света експортьор на въглеводороди ще попадне под санкции заради военната операция на територията на Украйна.

"Аз мога да ви уверя, че недостиг на нефт сега не се наблюдава. Но на пазара има  много силно настроение по повод на това, че Русия е вторият по големина  в света експортьор на въглеводороди. Представете си загрижеността на пазара, който е обезпокоен от това, кой ще замени тези над 7 млн. барела нефт на ден, ако на руския експорт бъдат наложени санкции. Но това засега са само усещания за ситуацията, някакви прогнози. В момента пазарът е обезпечен с достатъчно предлагане", е казал Баркиндо, отговаряйки на въпрос за това, дали е реална прогнозата за цени на нефта над 150 долара за барел.

Баркиндо също така е съобщил, че е в постоянен контакт с вицепремиера на Руската федерация Александър Новак, който го е  уверил, че Русия продължава да участва в споразумението ОПЕК+ и изпълнява своите задължения за доставки на нефт.

Но генералният секретар на ОПЕК е признал, че не всички страни от организацията в момента могат в пълна степен да изпълняват договореностите си по възстановяване на добива на нефт, тъй като "свободните добивни мощности в ОПЕК много бързо намаляват".

Цената на нефта сорт Brent сутринта на 9 март е преминала 130 долара за барел. Резкият ръст на цените на черното злато се наблюдава на фона на влошаване на  геополитическата обстановка в света. При съобщението за началото на военната спецоперация на Русия на територията на Украйна в края на февруари нефтът премина 100 долара за барел и от този момент все расте.

Facebook logo
Бъдете с нас и във