Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В област Сливен започва доизграждане на ВиК инфраструктура за 130 млн. лв.

Започва рехабилитация и доизграждане на водоснабдителната и канализационната инфраструктура за 130 млн. лева в област Сливен. Строителните дейности ще бъдат финансирани с проект на "В и К - Сливен" ЕООД по Оперативна програма "Околна среда", съобщиха от областната администрация. Това е най-голямата инвестиция в последно време не само във В и К сектора, а въобще в област Сливен. С този проект загубите на питейна вода ще бъдат занижени средно с 15 процента. "В петхилядния кв. „Речица“ най-после ще бъде изградена канализация, а най-новата пречиствателна станция за питейни води в Сливен, която е и най-модерното съоръжение на Балканите, ще бъде свързана с мрежата и ще заработи“, коментира областният управител Минчо Афузов. Той подчертава, че изпълнението на проекта е от съществено значение за Генералния план за развитието на водоснабдяването и канализацията в Сливенска област, приет преди осем години.

С проекта ще се подобри качеството на питейната вода. Само преди месеци Европейският парламент прие правила именно за качеството на водата от чешмите като по-евтина и достъпна за хората. Евростатистиката показва, че България е втора в ЕС по потребление на питейна вода – 191 литра дневно на човек. Само в Италия потреблението е по-високо – 243 литра. В Германия и Франция то е средно около 125 литра, а в някои страни - и по-ниско. "В този смисъл, с изпълнението на проекта Сливен прави стъпки в посоката, в която върви цялото европейско семейство“, казва Минчо Афузов.

Управителят на „В и К – Сливен“ ЕООД инж. Севдалин Рашев информира, че ще бъдат извършени рехабилитация, ремонт и изграждане на над 54 км водопроводна мрежа и близо 45 км канализация, включително и реконструкция на две пречиствателни станции за отпадни води, подмяна на помпени агрегати и съоръжения, внедряване на системата SCADA. "Подобренията ще позволят по-добро управление и анализ на водните ресурси, а това от своя страна ще помогне за овладяване на кризи през години, в които има суша, каквито бяха изминалите три", отбелязва инж. Рашев.

Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Кохезионния фонд. Безвъзмездната помощ възлиза на 81 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във