Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В новия брой №48 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Пазарът на имоти обрасна с митове и легенди

Силното лято за имотния пазар в София е преляло в активна есен, твърдят брокери. Според частните посредници е налице устойчиво търсене, което тази година - и особено през третото й тримесечие, постепенно се е уравновесило с нарасналото предлагане на завършена строителна продукция в столицата и още три-четири големи градове. Поне за София тази равновесна цена е около 1000 евро/кв. м и това е довело до едно по-съществено забавяне на темпа, с който растат цените.

Според Националния статистически институт обаче ситуацията е малко по-друга. През септември 2017-а анализите показват, че завършеното строителство е под равнището от предишния месец август. И тази тенденция е тревожна поради факта, че именно август, септември и октомври са върхови за целия строителен сектор. А това никак не се връзва с публичните изявления на посредниците за някакъв особен бум в предлагането на нови имоти и за осезаем ръст в техните цени. Защо е така вижте във в. "БАНКЕРЪ".

Лихвената опасност дебне от дъното

Рязкото спадане на лихвите по кредитите, което продължава вече няколко години, е напът да приключи. За близо две години лихвите по някои видове бизнес кредити са се свили близо два пъти, а тези по потребителските  и жилищните заеми - с около 40 на сто. Доказва го и статистиката на БНБ. Разбира се, атрактивни лихви могат да получат само добрите клиенти - с изрядно кредитно досие  и с доказана стабилна платежоспособност и представили  достатъчно обезпечение. За всички останали лихвените условия или са по-тежки, или банковите заеми за тях са недостъпни и трябва да търсят финансиране от други източници - най-вече от фирмите за бързи кредити, когато става дума за граждани.

На пръв поглед сегашните лихвени нива са добри. Особено ако си припомним какви бяха те в годината преди началото на кризата. Подробности по темата във "БАНКЕРЪ".

 

Защо да не си върнете ДДС и мито от странство

Откакто границата се преминава безвизово - само с лична карта, безмитните магазини по вътрешните ни граници с други страни членки на ЕС загубиха смисъл и бяха закрити. Византийците обаче отказват да махнат гръмката реклама Duty Free Shop и продължават да въртят търговия на гърба на наивните нашенци. Които се стичат там, без да си дават сметка, че могат да си купят много по-евтино жадуваните неща - от което и да е гръцко село по пътя към границата. Пак да кажем - нищо не се пести. Камо ли мита и данъци. От друга страна обаче, малко хора знаят, че могат легално да си спестяват данък добавена стойност и мита зад граница. Включително и в Гърция.

От една страна, ДДС може да не се плаща за служебни разходи на български фирми в държави от ЕС, от друга - физическите лица могат да се спестят ДДС-то в редица държави, които не членуват в Европейския съюз. Вижте как става в петъчния брой на  в. "БАНКЕРЪ".

                                                                                  

Интернет губи неутралността си ?

Едно проучване през 2008-а установява, че дори едносекундно закъснение в отварянето на някой интернет-сайт или линк спрямо други страници или линкове може да доведе до "11% по-малко изгледи на страници, 16% намаляване на удовлетвореността на клиентите и 7% загуба на реализации". Така се роди терминът "мрежова неутралност" (Network neutrality). Той засяга работата на интернет доставчиците и повелява, че интернет скоростта към определени уебсайтове не бива да се манипулира. Освен това доставчиците нямат право да я ограничават или да блокират сайтове или услуги в киберпростраството. По този начин не се дава неконкуретнтно предимство на трафика на едни уебсайтове за сметка на други.

Първата държава, приела закон за "неутралността на интернет", е Чили. Последвана е от Холандия, Словения, Сингапур и редица други. Това изискване е формулирано като задължително и в чл. 3 от Регламент 2015/2120 на ЕС, който определя основната рамка за гарантиране на неутралността на мрежата в страните членки. Но сега това правило и това човешко право (основно според някои прависти) е напът да бъде бламирано. И на негово място да се въведе ново -  плащаш си за по-висока скорост или приоритет и твоите интернет страници се отварят първи и далеч по-бързо от другите. Дали сегашната интернет неутралност ще се запази, прочетете  във в. "БАНКЕРЪ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във