Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В мъглата около ядрената енергетика ще се харчат нови милиарди

Атанас Тасев
S 250 bd090c80 526a 4222 a8f1 16901ae71875

Проектът за АЕЦ „Белене“ е една огромна каша и показва некомпетентността на управляващите. В същото време идеята на правителството за изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да се забави много във времето, а и ние се вторачваме в технологии, които още не са развити достатъчно.

Това обобщи пред „Банкеръ“ енергийният експерт проф. Георги Касчиев. Той бе категоричен, че оценката за въздействие на околната среда за VII блок на „Козлодуй“ е изтекла и сега е необходимо да се прави нова.

 

„При тази некомпетентност, която имаме в държавните институции, никакъв голям проект не можем да реализираме, особено пък ядрен. И всъщност развитието до момента на ядрените ни проекти само потвърждава тази теза“, каза бившият председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели.

Той даде за пример решението за рестарт на проекта "Белене", взето през 2018-та. Вече изминаха две години и няколко месеца от тогава и

все още няма абсолютно нищо направено.

Освен това действията по този проект не са в съответствие със законите на страната.

Според енергийния експерт процедурата за търсене на стратегически инвеститор не съответства на нито един норматив, който урежда тези неща. На въпросната процедура е правен специален юридически анализ и тя не отговаря нито на Закона за обществените поръчки, нито на Закона за енергетиката, нито пък се базира на някакво правителствено споразумение.

„Това е една смесица от всичко, което е хрумвало на някои хора в Министерството на енергетиката. И на всичкото отгоре това не е търг за инвеститор, а в процедурата са допуснати доставчиците на оборудване и фирми, които искат да закупуват електроенергия“, изтъкна Касчиев. Дори от Еврокомисията са припомнили, че се изискват отделни процедури за инвеститор, за доставчици на оборудване, както и за доставката на свежо ядрено гориво.

Колкото до действията на НЕК и Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), твърди се, че има издадени разрешения за проектиране на Първи и Втори блок на АЕЦ „Белене“. Само че разрешителните на Агенцията за ядрено регулиране са издадени през далечната 2007 година и едното е изтекло през 2016-та, а другото през 2017-та. Това може лесно да се провери на интернет страницата на АЯР. Там са посочени и сроковете, в които е трябвало да стартира проектът.

„А защо няма разрешително? Просто защото не може да се издаде и това всъщност е проблемът на АЕЦ „Белене“. НЕК нито има финансови ресурси, нито има човешки ресурси. Административния капацитет на компанията е никакъв. Заради това според мен те в момента няма как да получат ново разрешение за строеж на ядрена централа“, анализира Георги Касчиев. Той припомни също така, че забележки по проекта е имало още през 2012 г., когато бе решено да се подменят ключови компоненти на бъдещия ядрен блок, каквато е турбината. Благодарение на тези некомпетентности и авантюристични действия на държавата сега е забъркана една огромна каша около „Белене“.

Към всичките проблеми трябва да добавим и още един  - в момента се води дело срещу решението за рестарт на АЕЦ „Белене“, взето при "нарушения в правилника за работата на Министерския съвет".

Химерата Седми блок на „Козлодуй“

Сходни са нещата и при идеята за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и строеж по американска технология.

„Отива премиерът Бойко Борисов, стоически се държи под дъжда с някои хора и му посочват една нива, на която има ОВОС и одобрение от АЯР… И сега БЕХ героично, в условията на пандемия, ще изпрати цяла делегация в САЩ да гледат новите технологии там и малките модулни реактори“, онагледява ситуацията проф. Касчиев.

Какви обаче са реалностите. Първо, тези малки модулни реактори въобще не фигурират като възможност в одобрения доклад за ОВОС. Там са разгледани три проекта и те са свързани с преместване на оборудването за „Белене“ на площадка „Козлодуй“ и за изграждане на американски ядрен блок AP 1000 на „Уестингхаус“.  За последния бе сключено и акционерно споразумение, но то не бе потвърдено от правителството на Борисов с аргумента, че държавата няма финанси за такъв проект. Това се случи през 2015 г. и тогава държавата беше в разцвет. Сега сме в задълбочаваща се икономическа криза.

„Най-смешното е, че този доклад за ОВОС на Седми блок вече е загубил своята правна сила. Той е утвърден на 27 януари 2015-та. И както повелява законът, в доклада е записано, че „ако в петгодишен срок от датата на издаване на това разрешение не бъде започнато осъществяване на инвестиционното предложение, този доклад загубва правна сила“. Тоест, всички твърдят, че има ОВОС, но никой не е погледнал, че той е загубил правна сила. Фактически всичко и по този проект трябва да се започне отначало“, подчерта бившият шеф на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели.

Другото комично нещо според него е, че "ни в клин, ни в ръкав сега решихме да говорим за Седми блок. И обяснението за мен е едно: управляващите искат да измолят от САЩ да не се налагат санкции за продължението на „Турски поток“ в България, било то и под името „Балкански поток“. Именно заради това и предлагаме закупуването на още ескадрили самолети, и строеж на ядрен реактор по американска технология. Това са изцяло авантюристични неща. Изобщо аз не вярвам, че американската страна може да се върже на подобни действия“, заключи професорът.

Дали ще се "вържат" американците или не, предстои да видим, но за оборудването на АЕЦ „Белене“ вече извадихме от джобовете си над 3 милиарда лев, а за проучванията за Седми блок в Козлодуй тепърва ще се наливат средства.

 

 


Търси се ново поколение ядрени блокове?


Енергийният експерт проф. Атанас Тасев пък смята, че ходът на правителството по отношение на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ е разумен.  Според него в случая по-скоро се търси вариант да се разработват четвърто поколение реактори или т. нар. малки модулни реактори и това да се прави на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. „Това е логично - отбеляза той - защото ние имаме нужда от такъв реактор. Така ще можем и да си затворим изцяло схемата в използването на ядрено гориво“. Причината е, че е планирано малките модулни реактори да работят с отработеното гориво, което сега отделят блоковете на централите, както се прави и в „Козлодуй“.

„Аз така разчитам хода на премиера Борисов, че в момента се търсят нови технологии, което ще измести доста напред във времето проекта“, заяви Атанас Тасев пред "Банкеръ". Иначе, разбира се, трябва да се проведе процедура за избор на технология и тя да е съобразена с европейското законодателство. Неговото становище е че в момента България действа проактивно и гледаме далеч напред в бъдещето с идеите за четвърто поколение ядрени реактори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във