Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В МИТНИЦИТЕ ЛОВЯТ РИБА В МЪТНИ ВОДИ

Загадъчна подмяна на част от ръководния състав на митниците бе извършена в периода, когато вниманието на медиите и обществото бе съсредоточено върху формирането на състава на новото правителство. Директорът на агенция Митници Захари Захариев не се смути особено от състоянието на цайтнот (б.а. липса на време) в дните до очакваната му и логична смяна и демонстрира активност в рокадите на някои от шефовете на митници. Макар и обвити в плътно информационно затъмнение, част от промените не минаха без скандали.
Директорът на Районна митническа дирекция Пловдив Милчо Божков и инспекторите Емил Иванов и Радко Гледачев бяха освободени от длъжност на 16 юли тази година със заповед на Захариев. Божков бе назначен на мястото на Поля Папазова през януари тази година с временен договор. След изтичането на тримесечния изпитателен срок той бе утвърден като постоянен шеф на регионалната дирекция в Пловдив.
От пресцентъра на агенция Митници поясниха за в. БАНКЕРЪ, че сегашната заповед на Захариев не била за уволнение, а за временно отстраняване на пловдивските митничари. Божков е обвинен в занижен контрол върху своите подчинени. Конкретният повод е неправилното прилагане на текстове от Закона за чуждестранните инвестиции, което е довело до спад на приходите от мита и ДДС. Емил Иванов е обвинен в злоупотреба със служебно положение. Името му се свързва със случая на изгорелите вагони на гара Крумово на шести август миналата година. Тогава неизвестни бандити подпалиха контейнери със стока, чиято декларирана стойност е 700 000 г. марки, а според показанията на потърпевшите е струвала над 5 млн. г. марки. Иванов е митничарят, който е пломбирал вагоните. Пловдивският регионален печат коментира, че целта на палежа е високата застраховка.
Гледачев е заподозрян в нарушения при вноса на автомобили. Действията на отстранените митничари се разследват от икономическа полиция Пловдив, научи в. БАНКЕРЪ. Ръководството на Районна митническа дирекция Пловдив е възложено на досегашния заместник на Божков - Петър Недев.
Особено любопитство обаче буди завръщането на депутата от 38-ото Народно събрание Георги Шишков като шеф на митница Свиленград. Обществена тайна е, че той е доверено лице на прокудения от СДС бивш главен секретар Христо Бисеров, а Захари Захариев, който пое курс на пълно дистанциране от дамгосания Бисеров, дължи кариерата си в митниците именно на него.
Шишков заемаше съблазнителното шефско място в родния си град в периода юни 1997 - април 1998 година. Тогава той влезе в парламента на мястото на Захари Желязков от хасковската листа, който тогава оглави Агенцията за приватизация. Сега бившият депутат се възползва от правото да се завърне на предишната си длъжност, което му дава Законът за избор на народни представители. По време на мандата си на народен избраник той блесна не толкова с ораторското си майсторство от парламентарната трибуна, колкото със скандалите, които успя да предизвика около себе си.
През 1998 г. в двора на дома му в Свиленград бе взривена бомба. Името на Шишков нашумя и покрай обвинението, което той отправи срещу бившия външен министър Любен Гоцев и ексглавния секретар на МВР Георги Ламбов, че двамата контролират канала за контрабанден внос на цигари през Ново село, разбит от спецслужбите през юни 1998 година. Шишков обаче не успя да извади доказателства в подкрепа на твърденията си и през януари 2000 г. бе принуден да плати 5000 лв. обезщетение на Любен Гоцев по иска на последния за клевета.
В митничарските и парламентарни среди отдавна се води спор дали завършилият някогашния Висш институт по физкултура Шишков притежава и икономическо образование. Самият той е записал в биографичната си справка като депутат от миналото Народно събрания в графата професия - треньор-икономист. С несъгласуваните си изяви пред медиите по времето, когато бе в парламента, новият-стар митничарски шеф и известен бивш колоездач Шишков загуби доверието на тогавашния партиен лидер и премиер Иван Костов, който използва спортна терминология, за да му напомни да не се откъсва напред от основната група.
Васил Димитров, също бивш възпитаник на днешната Спортна академия, пък оглави в началото на този месец митницата в Кюстендил. Димитров се е занимавал с ресторантьорство, бил е директор на парк-хотел Москва, работил е още в търговските представителства на България в Одеса и Загреб. Твърди се, че в заповедта за назначаването на Димитров като шеф на кюстендилската митница е записано, че той има висше образование по специалността физкултура. Изборът на Димитров, който минава за човек на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, е спорен и от юридическа гледна точка, тъй като досегашният директор на митницата в Кюстендил Кирил Калфин в момента е в болнични. Освен това Димитров няма нужния стаж в системата, както изисква Законът за държавния служител за заемане на ръководна длъжност.
Така в продължение на по-малко от месец бе подменен управленският екип в три от ключовите звена в митническата система. В това не би имало нищо лошо, ако прокламираната борба с корупцията не бе съпътствана от твърде противоречиви ръководни рокади.

Facebook logo
Бъдете с нас и във