Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Министерството на икономиката искали "такса успех" за проекти с еврофинансиране

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви пред журналисти в Народното събрание, че във ведомството са постъпили сигнали за искана "такса успех" към бенефициенти, които кандидатстват или са кандидатствали за финансова помощ по мерките за справяне с коронакризата.

В схемата за замесени както служители на икономическото министерство, така и консултантски фирми. "Таксата успех" е варирала от 40% до 60% от стойността на проекта. Най-малкият проект е на стойност 3000 лева. 

Таксата е искана за отпускане на средства за малкия и среден бизнес за покриване на проблеми, свързани с кризата с коронавируса, основно с еврофинансиране, посочи министърът. 

Започва проверка, за да се установи дали става въпрос за консултанти на проекти или служители на Министерството на икономиката, които са в управителния орган, където се вземат решения за това дали се отпускат пари. 

Единият сигнал вече е предаден на прокуратурата, уведомен е и премиерът Бойко Борисов. Започва и проверка на вече съществуващи проекти, за да се установи дали, ако се отпуснати средства за машини, те са били закупени. 

От икономическото министерство откриват специален имейл адрес и горещ телефон за подаване на сигнали. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във