Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В крайна сметка големите магазини няма да отварят

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов отменя издадените по-рано днес указания за големите търговски обекти. Това е станало по нареждане на премиера Бойко Борисов. Указанията се отнасяха до реорганизирането на дейността на самостоятелните търговски обекти и магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг и магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.

"Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021г.", посочват от икономическото министерство.

По-рано днес министърът на икономиката заяви: "Издадох указания, че самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улица или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Магазините с площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, също може да работят като обособят и ограничат площта си до 300 кв. м. чрез преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти, на открити площи и при спазване на мерките, ще може да се осъществява търговска дейност."

По-късно собствениците на заведения реагираха остро в своя позиция. "Правите ни на тотални балъци! Днес беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв. м. Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% от капацитета си за клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си. Хайде стига! Тук вече не може да се скриете зад медицинската логика", подчертаха от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

"Абсолютно недопустимо е икономическият министър Лъчезар Борисов и здравният министър Костадин Ангелов да се подиграват на цели сектори от българската икономика и да лобират за конкретни частни интереси", обявиха и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) 

Браншовата организация посочи, че очаква "веднага да бъдат отворени заведенията към хотелите и другите ресторанти и кафенета с площ под 300 квадратни метра, а по-големите да работят при условията, при които е разрешено да имат клиенти големите магазини и търговски обекти в моловете".

От БХРА изтъкнаха, че за пореден път хотелиерите са от губещата страна, въпреки всички инвестиции и мерки против пандемията. 

Очевидно заради тези реакции се стигна до отмяна на указанията и вземане на крайно решение "с оглед на равнопоставеност между отделните браншове".

Facebook logo
Бъдете с нас и във