Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В края на октомври приключва укрепването на свлачището на магистрала "Струма"

Очаква се в края на октомври тази година да приключи укрепването на свлачището на магистрала "Струма". Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова, която днес отговаря на депутатски въпроси в рамките на парламентарния контрол.

Докато върви работата и за двете посоки, се използва платното за Перник. С цел улесняване на трафика с пътната полиция се съгласува план за реверсивно движение, като в посоката с по-сериозен трафик ще се осигуряват по две ленти за движение.

Работата при 9-и километър на "Струма" започна в края на юни и струва около 10 млн. лева. Свлачището се е активизирало след обилното снеготопене и проливни дъждове в края на зимите на 2017 и 2018 година, обясни Аврамова. И допълни, че това е вторият етап от неговото укрепване, като първият вече е изпълнен.

Ресорният министър съобщи още, че при разширяването на обхода на Враца, който е част от скоростния път "Ботевград - Видин", ще бъдат премахнати всички конфликтни точки. Със съоръжения на две нива ще се направя безконфликтни пресичания с останалите пътища и жп линията.

В момента се работи по съставяне на задание за идеен и технически проект за разширяването на пътя. Плановете са за удвояване на габарита, като в близо 15-те километра ще има две платна с по две ленти за движение.

Пътят "Ботевград - Видин" е приоритетен инфраструктурен проект, защото осигурява бърза и удобна връзка между магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма" и е част от международен транспортен коридор.  По-голямата част от участъците са в изпълнение.

Също така Агенция "Пътна инфраструктура" е в готовност да започне ремонта на участъка от 168-и до 208-и км от автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора, дясно платно, посока Бургас.

От АПИ предвиждат увеличаване на обхвата на проекта, така че ремонтните дейности да започнат от 156-и км, тоест ще бъде ремонтиран участък от 52 км в посока Бургас, дясно платно. Ремонтът ще започне след 15-ти септември, за да не се затруднява потока през летния сезон.

Индикативната стойност на разширения участък от 52 км за ремонта на дясното платно ще бъде около 89 млн. лв., 70 млн. от тях са за пътната част.

Ограничението на скоростта от 80 км/ч в този участък ще бъде до края на годината.

Подготвя се ремонт на близо 8 км от трасето на републиканския път "София – Бургас" в участъка от кръстовището за гр. Карлово до с. Васил Левски. В момента се изготвя технологичният проект за превантивния ремонт на тези близо 8 км. Стойността на проекта е 38 372,40 лв. Срокът за изработване на технологичния проект е до 3 август 2020 г., след което предстои съгласуването му от Института по пътища и мостове.

Предвижда се ремонт на пътната настилка, отводнителни мероприятия, ландшафтно оформяне, полагане на нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и мантинели.

През тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда подготовка на задание за възлагане изработката на технологичен проект за превантивен ремонт и на още 11,1 км от първокласния път – от кръстовището с общински път за с. Певците до гр. Карлово.

Строително-монтажните работи за двата участъка ще започват при готова и одобрена техническа документация и при осигурен финансов ресурс в бюджета на агенцията.

През следващата година Агенция „Пътна инфраструктура“ ще търси възможности за възлагане на технологичен проект и изпълнение на превантивен ремонт и на третокласния път от гр. Севлиево до с. Крамолин.

Той е с дължина 26,7 км и през последните три години чрез програма „Текущ ремонт и поддържане“ на АПИ там са изпълнени следните дейности: ремонт на слаби места в основата, студено изкърпване на пътната настилка, оформяне на земни окопи, подравняване на банкети, полагане на плътна смес, демонтаж и монтаж на метален парапет, ландшафтни мероприятия и други.

Стойността на ремонтите работи е в размер на 65 640 лв. До края на строителния сезон на 2020 г. са планирани дейности, които частично ще подобрят състоянието на пътния участък и ще осигурят по-добра видимост по трасето и габарит на пътя.

В отговор на въпрос за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в област Добрич министър Аврамова обясни, че бюджетът на програмата е от 2 млрд. лева. 2022 сгради са одобрени и имат сключени договори за целево финансиране. От тях, към 10.07.2020 г., са обновени 1891 сгради. В област Добрич реновираните блокове са 36, като 27 са на територията на община Добрич.

Към момента регионалното министерство извършва анализ на изпълнението на настоящата фаза на програмата, обхващаща тези 2022 сгради, и работи върху концепция за следващата фаза на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Facebook logo
Бъдете с нас и във