Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В КЕВР обсъждат нови цени на водата в 26 района

Новите цени на водата за 26 района на страната влизат за обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% при различните ВиК дружества.

За да определи дали да има поскъпване или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони на третата година, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата, съобщава БНР, като цитира Ивайло Касчиев от КЕВР.

До момента изменението на одобрените цени е било свързано само с натрупаната инфлация. Сега вече ще се отчита и реално свършената работа от ВиК дружествата по изпълнението на инвестиционните програми и показателите за качество, отбелязва експертът.

Поскъпване на цените е предвидено в седем града, като най-голямото - с 6%, ще е в София и в Разград.

Поевтиняване е предвидено за 16 населени места, като най-голямото е във Видин - с близо 22%, в Сливен – 17%, в Ямбол и Добрич - по 14-15 процента.

Без промяна остава цената на водата в Монтана.

За пръв път са одобрени бизнес плановете на ВиК дружествата в Хасково и в Търговище. Услугата при тях, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора ще струва над 3 лева за кубичен метър. Най-скъпа ще е в Разград – 3.63 лeва. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във