Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В ХАН АСПАРУХ ЩЕ ПОЧАКАТ С ИНВЕСТИЦИИТЕ

Планираното още за миналата есен увеличение на капитала на исперихското предприятие за производство на фаянсови и подови плочки Хан Аспарух отново ще бъде отложено. Както заяви за БАНКЕРЪ изпълнителният му директор Спас Шопов, такава точка няма да се разглежда на редовното общо събрание, което ще се проведе до края на юни. Причината е, че подготвената емисия на стойност 1 504 248 лв. е много малка за осъществяването на инвестиционните намерения на собствениците на предприятието. Шопов, който е представител именно на един от собствениците - Европа кепитъл мениджмънт (ЕСМ), отбеляза, че от акционерите ще бъдат поискани пари на по-късен етап. Новата емисия обаче ще е много по-голяма от досега планираната. Средствата ще се използват за покупка на чисто нова поточна линия за плочки, чиято стойност е 6-7 млн. лева.
През последните месеци в структурата на собствениците на Хан Аспарух станаха значителни промени. Тон за това даде транзакцията на 48.76% от акциите на завода, осъществена на 27 ноември 2000 година. Тогава Енерхолдинг продаде книжата си на Естимон инвестментс лимитед. И двете фирми с регистрирани в Кипър и са близки до ЕСМ. Така че в този случай реална промяна в собствеността нямаше. Това подсказва и фактът, че представителите на ЕСМ Спас Шопов и Атиф Башеден останаха в съвета на директорите и след проведеното на 15 декември 2000 г. общо събрание на дружеството.
В началото на март тази година на блоковия сегмент на фондовата борса пък беше осъществено прехвърляне на цели 87 100 акции от Хан Аспарух на единична цена от 4.76-4.78 лв. за бройка. Книжата са закупени на 12-ия търг от масовата приватизация, а продавачите се оказаха други кипърски офшорки - Изола Бълиман Инвестмънтс, Бридмар инвестмънт лимитед, на небезизвестните братя Никола и Мильо Зикатанови. Никола е сред учредителите на приватизационния фонд Златен лев. А Мильо в момента е председател на съвета на директорите на друг фонд - земеделския Зенит агрохолдинг.
Офшорките на Зикатанови очевидно са изтъргували доста успешно вложенията си от масовата приватизация, но все още няма официална информация кой е купувачът. Предположенията са, че отново става въпрос за фирма, близка до основния акционер ЕСМ. Абстрахирайки се от последната сделка, сега кипърската Естимон инвестмънтс лимитед притежава 48.76% от капитала на Хан Аспарух. Регистрираната в Ирландия компания Анверс, представлявана също от Спас Шопов, държи над 9 на сто от общия брой акции, а самата ЕСМ е собственик на 22 хил. акции (4.4% от капитала). Малък пакет от 20 хил. книги притежава местното дружество Хан Аспарух транспорт. Така че чрез свързани лица ЕСМ държи най-малко 62% от акциите на керамичния завод.

Facebook logo
Бъдете с нас и във