Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Германия подозират, че Путин подготвя нов капан на Запада

Литий – мек сребристо-бял метал

Президентът на Русия Владимир Путин подготвя нов суровинен капан за западните страни. За това пише наблюдателят на немския вестник Die Welt Тобиас Кауфер.

Според него, Боливия търси партньори, които да й помогнат в разработването на най-голямото находище на литий и при добива на суровината, която широко се използва при производството на автомобили. Кауфер смята, че един от кандидатите може да бъде и Русия. И, ако това се случи, „новият суровинен капан на Путин ще щракне и тук“.

Журналистът е уверен, че Русия има всички шансове да постигне успех в разработването на това находище на литий. Ако това се случи, Европа ще стане зависима не само от руските нефт и природен газ, но и от още една суровина.

Според информация на американската геологическа служба, Боливия има най-големите в света запаси на литии - 21 милиона тона. По този показател страната изпреварва Аржентина и Чили.

При стандартни условия литият е най-лекият метал и най-лекият твърд елемент. Той е на 35-о място по разпространеност в земната кора. Литият не се среща свободно в природата, а само под формата на йонни съединения, които някога са били основният източник на литий. Металът влиза в състава на повече от 150 минерала.

Литият и неговите съединения имат няколко индустриални приложения включително при производството на топлоустойчиво стъкло и керамика, литиеви смазочни масла, добавка при производство на желязо, стомана, алуминий и литиево-йонни батерии. Тези изделия консумират почти три четвърти от произведения литий.

Съединения на лития се използват във вентилационните системи на космическите кораби, подводници, за надуване на спасителни лодки, в стъкларската (за специални оптически стъкла, използвани при работа с рентгенови лъчи) и керамичната индустрия. В пиротехниката литиевите съединения се използват за производство на светещи червени ракети.

Литият има приложения в ядрената физика. Литиевият деутерид LiD (съединението на лития с деутерия - тежкия изотоп на водорода) поради удобните си физични свойства е единственото гориво, което се използва при водородните бомби за осъществяването на термоядрен взрив.

Литият намира приложение и за направата на леки и твърди сплави за самолетостроенето, както и за очистване на газови смеси от азот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във