Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Европа се води газова война и България е жертва, смята експерт

Вдигането на цената на газа точно след изборите е абсолютна провокация, която цели създаване на обществено напрежение от структури, които не получиха резултати на тези избори.Това коментира адвокат Назрет Бабучев в интервю за БНР. 

"В момента се води икономическа газова война в Европа. Германия иска да се наложи като основен доставчик на газ за цяла Европа, а Европейската комисия услужливо защитава интересите на едрия германски бизнес, най-вече в сферата на енергетиката. Една друга страна извън Европа желае да се прекратят икономическите отношения между Русия и Германия, за да наложи шистовия си газ. И България за пореден път е жертва в  този жесток триъгълник на противоречиви интереси – руски, германски и американски. Не може този договор да бъде тайна и респективно формулата за определяне на цената на газа да бъде тайна", обясни Бабучев. 

Другият гост на радиото - енергийният експерт от Движение „Днес“ Георги Христов заяви, че тези увеличения са технологично свързани и се надграждат едно над друго, заради това са изключително чувствителни за всички. В коментар за момента, в който увеличаването бе обявено - след отминалите избори, той посочи:

"Това спотаяване беше нарочно. КЕВР няма никакво основание да вдига цени, особено на газа. От 2011 година Европейската комисия работи много усилено и постигнаха споразумение с „Газпром“ за създаване на много точна организация и правила за търговията с газ на територията на ЕС. В този документ на България се отделя повече от три четвърти. Сега „Газпром“ обяви увеличение на цената на газа с 13%. Питаме тогава защо КЕВР увеличава с 30 и повече?", попита Христов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във