Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Европа масово намаляват ДДС за тока и газа

Белгийското правителство предлага ДДС за тока и газа да бъде намален от 21 на 6 процента, съобщиха местни медии.

Очаква се това предложение скоро да бъде разгледано от Федералния парламент. Отчита се, че подобна мярка би струвала на бюджета 770 милиона евро годишно.

От миналата есен в страната бяха предприети мерки за защита на най-уязвимите граждани от високите цени на енергоносителите. Помощ получиха около един милион домакинства, които плащат по понижени цени и получават по 80 евро на месец обезщетение за покриване на сметките.

Белгия прилага различен ДДС за отделните стоки и услуги, като 21 на сто е най-високият размер на данъка. Засега енергоносителите се облагат на най-високата данъчна ставка, но властите са в готовност да ограничат размера на налаганите акцизи, за да подкрепят допълнително домакинствата, предаде БТА.

Медиите отчитат, че до преди няколко месеца правителството не беше склонно да намали данъка за енергоносителите. Допълва се, че обсъжданото днес предложение за шест на сто ДДС е идея на крайната левица и е само една от възможностите пред управляващите, за да смекчат отражението от растящите цени на енергията.

Цените на енергията се повишиха в цяла Европа през последната година, тъй като премахването на ограниченията за COVID-19 повиши потреблението при изчерпани запаси от природен газ и ограничени доставки. Сметките стават все по-високи и цените се покачват, но увеличението на заплатите изостава. Затова пред цяла Европа стоят много предизвикателства, както от финансово, така и от енергийно естество.

В Полша също обявиха, че ще намалят намалят данъците. Варшава планира намаляване на ДДС за основни хранителни продукти и газ до 0%, както рязко намаляване на ставката за гориво, отопление и електричество.

Неотдавна и Испания обяви, че ще удължи данъчните облекчения, свързани с енергийната криза. До края на 2022 г. ДДС върху сметките за енергия ще остане 10%, вместо 21 на сто.

Подобни данъчни облекчения бяха въведени и в Чехия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във