Банкеръ Daily

Председателят на Българската търговско-промишлена палата:

В енергетиката има много за изчегъртване

"В системата на енергетиката трябва много голяма "метла". На всяко ниво там има нещо за изчегъртване". Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев в коментар по темата за високите цени на тока за бизнеса.

Той обясни, че максималният товар, който достига ползването на ток, е два пъти по-малък от използвания. По думите му не се пускат мощности и се прави изкуствен дефицит.

"Това, което се изнася в чужбина, е по-евтино от това, което ние плащаме. По този начин се прави поклон към чуждестранните предприемачи и те стават по-конкурентни от нас", обясни бизнесменът.

Дачев подчерта, че проблемът с високата цена на тока не само засяга едрите предприемачи, но ще се отрази и на семейния бюджет на всяко домакинство.  

"Нас никой не ни жали. Но като спра завод, оставям хора без работа. А при мен работят цели семейства. Ако продължава така, ще задръстим Терминал 2. Политиците ще разберат, че сегашната криза, в която си играят на стражари и апаши, ще им се стори като детска игра, ако ние започнем да спираме и изкараме хората. Подобно нещо в този момент ще взриви държавата", категоричен бе той пред Нова телевизия.

Бизнесменът каза, че три от неговите заводи вече са преустановили работа временно.

"Тук не става въпрос за нещо невинно и мимолетно. Тъпана го бием от няколко години. Но сега, тъй като е безвремие, това се използва. Ние сме най-бедната държава с най-скъпия ток. Това потвърждава правилото, че най-бедните плащат най-скъпо", каза още Дачев.

По-рано с остра позиция по темата излезе и Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Кой и в чия полза управлява българската енергетика? Или става дума за саботаж?",  пита Велев. 

От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови), написа управителят на АИКБ в пост в профила си във Facebook. И изброи няколко проблема, които според него са част от причините за високите тарифи на тока за бизнеса у нас. По думите на Велев от тях може да се направи извод, че "българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия".

"МЕ, БЕХ, ТЕЦ2! ОСТАВКА!", завършва позицията си Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във