Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В екоминистерството липсват кадри, защото заплатата е 1167 лева

Средната заплата в Министерство на околната среда и водите е 1167 лева , а по данни на Националния статистически институт средната заплата в другите министерства е 1426 лева. Това е причина и за високото текучество на специалисти и трудното намиране на експерти. Това заяви депутатът Джевдет Чакъров, който по време на парламентарния контрол в петък зададе въпрос за заплатите в администрацията на вицепремиера Марияна Николова. 

"Ниските заплати и многото отговорности са причина за недостиг на кадри в Министерството на околната среда и водите. Средната заплата в МОСВ е чувствително по-ниска за младите експерти и на тези с нисък ранг. При индексацията на заплатите през 2019 година са получили увеличение между 20 и 80 лева, което ги кара да напускат структурите на МОСВ. Нужни са 110 хиляди лева месечно за да могат служителите в МОСВ да постигнат нивата на заплащане в другите администрации", посочи Николова.

Тя подчерта, че щатният персонал на министерството е недостатъчен за функциите които той изпълнява. За първото тримесечие в централното управление на ведомството, са напуснали 6 процента от служителите.

Въпреки по-ниските заплати в екоминистерството и стотиците електронни услуги хората се оказва, че хората на държавна служба стават все повече и повече. Заплатите и бонусите се увеличават, а работата е сигурна, особено във време на криза, затова текучеството в министерствата е намаляло от над 20% през 2010 г. на едва 4% за 2019 г.

По данни от 2019 г. основните заплати на министрите са 5522 лв. В някои административни структури ръководителите вземат много повече от министерски заплати. Добър пример е Комисията за финансов надзор, чиито председател получава над 13 000 лева месечно, а заместник-председателите на Комисията над 12 000 месечно.

Основната заплата на главен секретар в държавната администрация е в диапазона 2400 лева – 4 000 лева. Младши експерт получава основна месечна заплата в диапазона 510 лева – 2013 лв.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във