Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, гарантира Караниколов

Целта на "Държавната петролна компания" е тя да бъде коректен партньор и играч в сектора. Идеята на правителството е през нея обществото да получава по-бърза и правилна информация за количеството и качеството на петрола. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

"През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България да се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни, до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина", обясни министърът пред Нова телевизия.

Той допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, като се надява от тук нататък той да се съблюдава и от всички.

Караниколов посочи, че към момента проблем с качеството на горивата няма, тъй като постоянно се извършват проверки, но на определени етапи "по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни".

Визията на държавата е бензиностанциите да се разположат в големите областни центрове, за да бъдат балансьор в градовете. Те трябва да се изградят и на локации, където липсват бензиностанции или съответно няма конкуренция, поясни министърът на икономиката.

Той гарантира, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент.

"Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв", смята Караниколов.

Той отбеляза, че все още не е ясно колко ще струва изграждането на държавните колонки. Съвсем скоро ще излезе проектът на закона, с анализите към него. Различни са хипотезите като стойност. 

Придобиването на готова изградена мрежа от бензиностанции не влиза в плановете на държавата, обяви ресорният министър и допълни, че не счита, че има такава, която ще покрие големите градове и районите, в които липсват обекти. 

Стартът на подобна компания, с изграждането на всички нейни локации, се очаква до две години. Началото ѝ обаче може да се случи в период от шест до девет месеца, прогнозира Караниколов.

Днес се очаква да бъде внесен и законопроектът за бъдещите държавни търговски обекти. Планът на правителството е бензиностанциите да са до 100 и само в областните градове.

Мярката нямала за цел да застраши бизнеса, а да прокара здравословна конкуренция, подчерта премиерът Бойко Борисов.

След като правителството обяви плановете си за създаване на "Държавна петролна компания", идеята бе подкрепена и от работодателските организации.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във