Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В деня без автомобили въздухът в София е бил по-чист

Въздухът в София е бил по-чист по време на Европейският ден без автомобили – 22 септември, съобщи Изпълнителната агенция по околна среда. Данните от мобилна автоматична станция показват, че концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) е била под допустимата норма. Съпоставката показва, че в Деня на българската независимост ФПЧ са били до 1.24 пъти по-ниски от концентрациите, измерени на 23 септември. Подобно е положението с концентрациите на  серен диоксид,  въглероден оксид, азотен диоксид и озон.

"Трайна е тенденцията концентрациите на основните замърсители на въздуха да намаляват в този ден", съобщават от Агенцията.

Европейският ден без автомобили се провежда всяка година на 22 септември, а идеята за провеждане на такъв ден идва от Франция. Целта на кампанията е намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове. По време на международната инициатива централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение. Първият ден без автомобили е проведен през 1998 година. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във