Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Бургас се насочват към уикенд и събитийния туризъм извън летния сезон

Международното и второто по натовареност българско летище в Бургас посреща хиляди гости на крайморския град

Атрактивни предложения за обогатяване на туристическия продукт на Бургас и целия регион за развиване на активност извън високия сезон "май-септември", бяха основните теми, обсъдени на среща между Община Бургас и представители на туристическия бизнес, съобщиха от пресцентъра на общината. Тя се е провела по инициатива на зам.-кмета по култура, туризъм и спорт Диана Саватева и в нея са участвали  представители на туристически фирми, туроператори, хотелиери, ресторантьори, собственици на атракциони и други.

Разширяване на комуникационните канали за рекламиране на града и региона, създаване на общ бранд,  предлагане на  хайкинг и тракинг турове, на черноморска кухня и винени дегустации, общи маршрути между природни забележителности в целия регион, които могат да включват езерата Атанасовско, Вая, Мандра, орнитоложки център "Пода" и природен парк "Странджа"  са били сред най-конструктивните предложения, около които са се обединили всички присъстващи.

"Нужно е да се активират всички точки в туристическата карта на региона, за да се разгърне големият му потенциал. Фокусирали сме се  за  уикенд и събитийния туризъм извън летния сезон", казва зам.-кметът Диана Саватева. Анонсирана е била  и възможността скоро Бургас да обогати туристическия си продукт  и с предлагането на  посещение на туристически обекти и по вода, чрез т.нар. морски таксита.

Естествено са обсъдили и осъществяването на по-близки контакти между бизнеса и учебните заведения, които осигуряват кадри за туризма.

 Бурга̀с е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие. Населението му е около 203 962 жители и така продължава да е четвъртият по големина град в страната (след София, Пловдив и Варна). Бургас е най-важният културен, стопански, транспортен, управленски, туристически и просветен център в Югоизточна България.

Няколкото природни резервати и защитени местности, антични и средновековни селища, Черно море и ежегодните фестивали привличат множество туристи. Бургаската катедрала, носеща името на светите братя Кирил и Методий; и защитената местност Пода са сред 100-те национални туристически обекта. Манастирът „Света Анастасия“ на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море.

В землището на Бургас са обявени един природен резерват и няколко други защитени територии и защитени зони.

Наред с празника на Бургас, който се празнува ежегодно на 6 декември в деня на религиозния празник на св. Николай Чудотворец, в Бургас се провеждат предимно през лятото различни по тематика фестивали и културни събития, които привличат и туристи, и гости на града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във