Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Боровец мъдрят повишаването на минималната застраховка за туроператорите

На заседание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец , министърът на туризма Николина  Ангелкова  и представители на институциите, бизнеса и  местната власт започнаха да нищят въпроса за повишаване на минималната застраховка за туроператорите. Въпросът стана   актуален не само у нас, но и в чужбина след като най-старият английски туроператор "Томас Кук" в края на септември  фалира.

Ангелкова поясни, че българското законодателство предвижда застраховка, която касае само крайния потребител. Допълнителни застраховки не са задължителни по европейското и българското законодателство и държавната администрация не може да се меси в частноправни отношения.  Все пак туристическата началничка обяви, че всички щети за туристите след фалита на „Томас Кук“  били покрити.  Според нея  въпросът който касае доставчиците,  ще бъде решен макар и частично след като те се конституират като кредитори според съответното законодателство.

Ангелкова информира, че експертите на туристическото  ведомство  били в непрестанна  връзка с Германия, германското Министерство на  икономиката и застрахователите и за това браншът бил своевременно информиран.

Тя подчерта, че в момента е важна застраховката „Отговорност на туроператора“. От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1154 са с минимална застраховка от 25 хил. лв. и само 18 са с над 1,4 млн. лв., съобщи още министърът.  И илюстрира казаното с примера, че туроператор с 25 хил. лв. покритие и пакет от 600 лв. на турист може да удовлетвори претенциите едва на 41 човека, което според нея е крайно недостатъчно. Именно поради тази причина вдигането на нивата на застрахователните лимити за туроператори е дебат, който вече тече  и в Германия.

Ръководеното от Ангелкова министерство щяло да инициира създаване на работна група, за да бъде обсъдено  увеличаване на минималния лимит на задължителната застраховка. Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор, Асоциацията на застрахователите и други институции също щели да  бъдат включени, за да може  в срок да се предложат текстове за законодателна промяна и по този начин да бъдат гарантирани интересите на туристите.  

Министърката обясни още, че в момента чиновниците в подопечното й ведомство проучват  опита на други страни, свързан с предлагане на туристически услуги от апартаментите за гости и различните електронни платформи за настаняване. И заяви, че е поела  ангажимент работната група, която беше създадена от началото на годината, да предложи текстове със законодателни промени как те да излязат на светло. Причинатае, че голяма част от тези, които предлагат тези услуги,  не са регистрирани.

В момента се обсъждал  Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма в Народното събрание, напочни още тя и обяви, че скоро  предстои първото му четене в пленарна зала. Предложените промени засягат основно статута на националните курорти. Ангелкова обеща, че ще положи  усилия поне част от приходите, постъпващи от националните курорти, да се реинвестират в тях.

Тя  очерта ролята на бъдещи конгресни центрове в тях , които на този етап са само в Слънчев бряг, в Златни пясъци, но трябва да бъдат организирани  и в големите градове също, които според нея имали  огромен потенциал да стъпят на картата на деловия туризъм.

Стана ясно, че през 2020-а предстои второ издание на проведената през май тази година в Слънчев бряг международна среща за устойчиви инвестиции в туризма. Намеренията на туристическото ведомство са  да бъде организирана и среща с международни и български блогъри, влогъри и инфлуенсъри, за да се развива иновативната реклама на българския туризъм.

По думите на Ангелкова нейните чиновници  работели  активно с Министерството на културата, за да ускорат процеса за по-успешното  утвърждаване на България  като дестинация за четири сезона.  Шефката на туризма обяви, че предстои финализирането на  проект, според който културните институти да участват в популяризирането на страната ни.

Заместник министърът на културата Румен Димитров също коментира сериозните резултати от промотиране на туризма чрез фестивали и културни събития  и посочи, че Народният театър и Националната опера дават много добри примери в тази посока.

Разбира се по време на форума не можеше да бъде отбегната темата за „ изключително предизвикателна за туризма ни 2019-а“, но по думите на Ангелкова все пак постигнатите резултати  били „много добри“.

И за да убеди себе си и присъстващите в тази своя констатация, дойде ред и на статистиката. Според изнесените от министърката данни от януари до септември чуждестранните визити у нас са над 7.8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018-а бил едва 0.8 на сто. По данни на БНБ за периода януари-август 2019-а, приходите от международен туризъм възлизали  на над 2.8 млрд. евро, като спадът е 0.3 на сто. Добри били и  данните за лятото - в местата за настаняване с поне 10 легла в страната през периода от юни до септември тази година, приходите от нощувки били  с ръст от 4.5 на сто  в сравнение със същия интервал на миналата година, заяви министър Ангелкова. Тя не пропусна да припомни „негативната кампания“, която била направена  в началото на годината и  която предвещавала  срив на летния сезон, но въпреки нея фактите говорели  обратното.

По време на дискусията експерти на Министерството на туризма направиха презентации за защитата при несъстоятелност и неплатежоспособност на компаниите, както и за дейността на фондове в туризма в някои европейски страни.

И като си му е реда по който върви кариерата на  Ангелкова, тя  не пропусна  да  благодари на премиера Бойко Борисов, на финансовия министър Горанов и останалите членове на правителството, което по думите й издигнало  в приоритет туристическия сектор.

В тази връзка министърката  анонсира  подкрепата  от 15 млн. лв. за организирания туризъм през рекламата и маркетинга към основни генериращи пазари. И обясни, че в нейния фокус са Германия, Великобритания, Русия и страните от Вишеградската четворка. Процедурата предвиждала  финансова подкрепа при доказан положителен резултат от отседнали в местата за настаняване, които са регистрирани в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Или казано по-просто тези, които са си платили  всички данъци. Ангелкова подчерта, че механизмът пилотно ще се прилага за месеците от май до октомври. Ако мярката покаже добри резултати, ще бъде включена в  пет годишен период с допълнителен ресурс.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във