Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В бюджетната комисия уточниха хипотетичния „по-евтин“ хляб

По време на първата част на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, посветено на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., се уточни нулевата ставка за ДДС за кой вид хляб ще е в сила.

Народните представители приеха предложението на Венеция Огнянова Нецова-Ангова от „Продължаваме промяната“ и група народни представители, че ще става дума за Утвърден стандарт № 02/2011 за хляб "Бял", Утвърден стандарт № 03/2011 за хляб "Добруджа" и Утвърден стандарт № 04/2011 за хляб "Типов" според регламентите на Българска агенция по безопасност на храните.

Прие се и предложението на Мартин Димитров от „Демократична България“ и група депутати лицензираните складодържатели на енергийни продукти, включително тези, които нямат достатъчен складов капацитет за съхранение на собствените си енергийни продукти да оповестяват всеки ден наличието на свободен складов капацитет.

Те ще трябва да съобщават тази информация до Агенция „Митници",до 19.00 часа на всеки работен де, а след това Агенция „Митници" ще публикуват тези данни до 9.00 ч. на следващия работен ден. Според Искрен Митев това би могло да намали цените на бензина, въпреки че не стана ясно как това ще стане. Любомир Каримански му обърна внимание, че в оценката за въздействие на предлаганата мярка никъде не е записано, че тя ще повлияе на цените на горивата.

Вицепремиерът Асен Василев, който присъстваше на заседанието, съобщи, че за да може складодържателите да подават информация, тя ще трябва да се вписва в специален регистър и за целта ще е необходимо технологично време това да стане и тя не би могла веднага да влезе в сила. Депутатите от парламентарната комисия гласуваха мярката да влезе в сила от 1-ви септември.

Не беше прието предложението на депутати от ГЕРБ за нулева ставка на ДДС за плодовете и зеленчуците. Министър Асен Василев коментира, че с това само ще се насърчи вносът, но не и българският производител.

Отхвърлено бе и предложението на депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Митев да се освободят от ДДС специални инвестиционни фондове, предвид транспонирането на Европейска директива, за която от 7-8 години се водят преписки с Министерството на финансите. Друго предложение, което бе отхвърлено, бе нормативно признатите разходи за адвокатите вместо 25% да станат 40 процента. Това бе предложение, внесено от Ива Митева от ИТН и група депутати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във