Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В АТЛАНТИЧЕСКИЯ КЛУБ КРОЯТ НАТОВСКАТА ПРЕМЯНА

След временно прекъсване поради кадрови проблем - избирането на шефа му за министър на външните работи на България, нашият Атлантически клуб, признат за един от най-активните в Източна Европа, възобнови дейността си. През седмицата негови гости бяха представители на Комисията по международните отношения към Сената на САЩ и координатори на групата, наблюдаваща държавите кандидатки за членство в НАТО.
Посещението е проучвателно, интересът към страната ви е предизвикан от това, че тя е обещаваща кандидатка за членство, бе заявено пред български журналисти, поканени от Атлантическия клуб на неформална среща с гостите.
Какво се очаква от България, за да получи тя следващата година на срещата на високо равнище на НАТО в Прага покана да стане равноправна членка на съюза? Според гостите, има сериозна промяна във философията на пакта от 1999 г., когато бяха приети Полша, Унгария и Чехия. Тогава приоритетно са анализирани фактори като готовността на тези страни за членство от политическа, икономическа и военна гледна точка, възможните усложнения в отношенията на НАТО с Русия, цената на разширяването на пакта.
Сега, казаха американските експерти, не може да се очакват особени проблеми от страна на Русия при ново разширяване. Няма да е толкова бурен и дебатът колко ще струва приемането на нови държави, защото сочената от някои източници сума от 110 млрд. щ. долара е силно преувеличена. В миналото остана и дискусията какво всъщност представлява НАТО, има ли съюзът бъдеще и струва ли си да се приемат нови членове.
В навечерието на новото разширяване особено внимание ще бъде отделено на военния компонент. Специално за България това ще означава най-внимателна преценка как се развива реформата в българската армия. Важно за приемането й в Алианса ще е ролята й като стабилизиращ фактор на Балканите, борбата срещу корупцията и организираната международна престъпност. При преценката на евентуалното българско членство ще се анализира и състоянието на отношенията между НАТО и Европейския съюз. Една от най-важните препоръки към нашата страна сега е да бъде по-агресивна в продаването на идеята, че трябва да бъде в НАТО.
Макар и в частен порядък, гостите на Атлантическия клуб очертаха ясна програма какво да прави България, за да бъде поканена в пакта през 2002 година. Остава малко време да се разбере дали това ще стане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във