Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В АП ТРЕВОЖНО ЧАКАТ СМЯНАТА НА КАРАУЛА

Драматично, почти като в случая с Елин-Пелиновата жътварка Пенка, дето примряла от жегата, тазгодишната юлска дамла не подмина и шефовете на АП. Както научи в. БАНКЕРЪ, на 19 юли, ден преди заседанието на надзорния съвет на агенцията, изпълнителната й директорка Меджиде Ахмедова постъпила в кардиологичното отделение на Правителствена болница. Босът на ведомството - Левон Хампарцумян, пък бил покосен от хипертонична криза и реанимирал в домашни условия. При това чрезвичайно положение от управленската тричленка на борда явно е останал само отговарящият за следприватизационния контрол Пламен Стоилов.
За сметка на тази криза в управленския екип, надзорният съвет на агенцията успя да проведе в петък (20 юли) своето, може би, последно заседание. На него трябваше най-сетне да бъде одобрена сделката за продажбата на Хемус ер. Само че това не се случи. С пет гласа против и двама въздържали се надзорниците не одобриха договора за продажба на 51% от акциите на втория национален авиопревозвач на обявения месец и половина по-рано ексклузивен купувач - Пирин турист ООД. Той бе избран в конкуренция с още трима кандидати - Лизингово дружество, София, и авиокомпаниите Вега еърлайнс и Албениън еърлайнс. Петият кандидат, подал оферта, бе регистрираното у нас германско дружество ИБКОЛ България, но то беше декласирано поради невнесен депозит.
Мотивите на надзорниците за отхвърляне на сделката са повече от странни - Пирин турист не притежавал опит в бранша и собствен финансов ресурс, за да може адекватно да развие Хемус ер. Втората причина, изтъкната от надзора, е, че финансовите резултати на купувача и на основния му акционер Антуеп овърсийз лимитид, Кипър, отбелязвали тенденция към влошаване през последните години. Едва ли обаче членовете на надзорния съвет са в неведение, че зад Пирин турист стоят парите на Първа инвестиционна банка, както и дългогодишния опит на най-големия български туроператор Болкан холидейз.
Пред в.БАНКЕРЪ шефката на пресцентъра на АП Нора Стоичкова обясни в късния петъчен следобед, че от решението на надзора не ставало ясно дали ще бъде обявена нова процедура за продажбата на Хемус ер, или ще се преговаря с класирания на второ място кандидат - Лизингово дружество, София, в което основен акционер е Общинска банка.
И докато засегнатите страни впрягат усилията си в писане на жалби, из коридорите на агенцията се разказват битови приказки. Говори се, че членката на нейния изпълнителен съвет - Меджиде Ахмедова, играела твърдо в тандем с шефа си Левон Хампарцумян, тъй като той й обещал да поеме овакантеното от Димитър Йовчев през юни място на управител на варненския клон на БУЛБАНК. С тежки въздишки се спряга и размерът на заплатата от около 20 хил. г. марки месечно, с които Левон щял да се раздели, ако не получи лиценз на банков мениджър и се размине с ръководния пост в БУЛБАНК.
По-голямата грижа на служителите на АП в момента обаче е кой ще поеме юздите й. Гадае се дали това ще е бившият началник на отдел Подготовка сделки от времето на Александър Божков - Александър Гебов, който впоследствие работил известно време в консултантската фирма Кей Пи Ем Джи, а в момента си вади хляба в Балканска консултантска компания, в която е съдружник на небезизвестният Владимир Каролев. Твърди се, че самият Каролев лобирал Гебов да поеме изпълнителната власт в АП, а пък той самият да стане неин шеф-надзорник. Ако това се случи, приватизацията ще мине на практика в едни ръце - ще я върти Балканската консултантска компания. А каква ще е в действителност съдбата на АП ще се разбере,... като му дойде времето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във