Банкеръ Daily

Асен Василев ще предложи:

В актуализацията на бюджета да има пари и за пътностроителните фирми

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че ще предложи в актуализацията на бюджета между първо и второ четене да бъдат заложени суми за разплащане на реално извършените дейности от пътностроителните фирми. Това стана след среща с представители на  дружеството "Автомагистрали -  Черно  море", които днес отново протестира заради неизплатените от държавата пари за извършен ремонт на магистрала "Тракия". 

Очакванията са до края на годината плащанията да са факт.

До срещата в късния следобед се стигна, след като работещи в дружеството "Автомагистрали -  Черно  море" отново протестираха днес заради неизплатените от държавата пари за извършен ремонт на магистрала "Тракия". Пред сградата на Министерския съвет те затвориха булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител".  Регионалният министър Виолета Комитова обясни на протестиращите, че се търси дългосрочно решение на проблем, създаден от предишното управление.  

Представители на протестиращите поискаха среща в Министерския съвет, за да представят исканията си. "Проблемът е, че хората, които реално не са си свършили работата, разполагат с пари, кухи фирми са повечето от тях, а ние, които се мъчим да правим нещо, да убеждаваме хората да останат в България и се трудим като волове от сутрин до вечер, нямаме. Как да насърчим децата си, ми учете във ВИАС, ми няма да учат във ВИАС! Ще бягат в Дания, ще бягат в Германия. Срам ме е да си погледна хората", каза един от протестиращите.

„И ако не се ангажирате с някакъв срок, ние ще опънем перманентни палатки пред министерството, пред МС, пред вашето министерство, докато не получим дължимото, което е изработено", допълни друг от ораторите.

При тях дойде министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, която призова ръководството на фирмата да отиде на среща в Министерството на финансите, където ще се търсят варианти за изплащане на изработените дейности.

"Наясно съм, че сме раздали 1 милиард авансово за "Хемус", 188 милиона авансово за свлачища. "Автомагистрали" са раздали целия си бюджет. В момента това се мисли с финансовия министър. Много ви моля, не участвам в никакви политически, предизборни и други кампании. Без предизборен пиар", каза тя.

Още във вторник стана ясно, че министър Виолета Комитова е поискала да бъдат осигурени милиард и половина лева за Агенция "Пътна инфраструктура" и е получила уверение от служебния финансов министър, че средствата ще бъдат заложени при подготовката на следващия държавен бюджет.

Сегашният бюджет на пътната агенция е 382 милиона лева и се предвижда да бъде допълнен с още 1,2 млрд. лева в средносрочната бюджетна прогноза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във