Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Ахелой се разпродават апартаменти на безценица

Голяма част от строителните фирми у нас сякаш  започнаха да се стабилизират след ударите, получени по време на голямата криза през 2007-2009 година. Но не всички  успяха да изгазят батака на рисковите  инвестиции (меко казано), които запомнихме  като безразборно леене на бетон по Черноморието. Те фалираха. А доста от т. нар. крупни  предприемачи от близкото минало  продължават да сърбат попарата на безумния си стремеж към бързо забогатяване.

Но както е добре известно, в повечето случаи

„голямото дърво“  се стовари върху  техните кредитори.

Такъв е случаят със строителната  фирма „Билдинг Сити“ ЕООД. Тя е собственост на мастития (преди години) бургаски предприемач Георги Буюклиев, който предприе  изграждането на впечатляващ по размерите си ваканционен комплекс в Ахелой. Финансовите проблеми на ЕООД-то станаха публично известни още през 2016 -а, когато частни съдебни изпълнители започнаха да разпродават апартаменти в изградения комплекс от затворен тип „Фамагуста Антония“.

Ваканционното селище се намира на 800 метра от плажа и разполага със собствено футболно игрище, с тенис корт и с детска площадка. Това бе един от най-амбициозните строителни проекти, реализирани някога в Бургаска област - 19 корпуса с  206 апартамента. Строителството му обаче съвпадна с кризата, голяма част от жилищата останаха непродадени, а Георги Буюклиев се  завъртя  в дългова спирала, от която така и не успя да излезе. Въпреки, че за разлика от повечето свои събратя по съдба, той все пак  успя да завърши обекта.

Съдебната сага

по обявяване на дружеството в несъстоятелност приключи окончателно на 22 януари 2018 година.

Докато вървяха битките и препирните около и под полите на Темида, частни съдебни изпълнители се опитаха да възстановят харчовете на „клиентите“ си. Още през 2016 -а на тезгяха бяха извадени 95 апартамента, чиято обща стойност по това време беше фиксирана на 8.41 млн. лева.

Очевидно обаче много мераклии, готови да броят средно по 88 500 лв. за всеки от тях  така и не са се наредили на опашката. Това от една страна е добре, защото имотите все пак остават като актив в масата на несъстоятелността, но от друга - преоценките им през годините намаляват възможността  кредиторите да получат по-голям процент от присъдените им от съда суми. Както повелява Законът след окончателното обявяване на несъстоятелността, продажбата на активите се ръководи от назначеният от съда синдик, който от своя страна започва да разпродава останалите активи на фалиралата компания след одобряване от съда на новите оценки на имотите. Сега тази "чест" се пада на Радослав Тонев, който е обявил два търга за продажба на имоти и имущество на „Билдинг Сити“.

На 8 януари на публична продан  бяха извадени  83 апартамента, оценени общо за 3.26 млн. лева. Ако съдим по описанието на отделните обекти , квадратният метър вече се търгува... под  700 лева.

Наред с апартаментите, ще бъдат продадени и девет автомобила. Също евтино - средно по 1500 лв. за возило.

Всеки, който малко от малко е запознат с процедурата по фалирането и "разкостването" на задлъжнели фирми, прекрасно знае за какво става дума: подобни продажби покриват най-мнаго 10-15% от натрупаните дългове.

Справка във фирмената партида на „Билдинг Сити“  показва, че „традицията“ е спазена: приетите от съда вземания са доста по-големи, отколкото евентуалните приходи от тоталната разпродажба на съществуващите активи. Дори и при най-добро стечение на обстоятелствата.

Така например от одобрения от съда списък на кредиторите става ясно, че само на „Юробанк  България“ АД, която е отпуснала инвестиционния кредит за изграждането на комплекса, несъстоятелното дружество

„Билдинг Сити“ ЕООД дължи общо 9.2 млн. лв.

- главница, лихви и т.н.

А като прибавим тук и неплатените данъци и такси, натрупани към Националната агенция за приходите, които са  около 3.10 млн. лв., и към  държавното „ВиК“ - 1200 лв., всеки може да се сети кога останалите седем кредитори  ще възстановят поне отчасти  загубите си?

Точно никога, гласи най-бързият и единствено верен (в случая) отговор. Причината е, че продаваното сега имущество на фалиралото „Билдинг Сити“ ЕООД  е единствения му актив. И когато то се продава на безценица...

Справка в информационните страници, свързани с дейността на този строителен предприемач показва, че преди години друга негова фирма - „Буюкстрой-Буюслиеви Сие“ СД,  която беше сред националните лидери на строителите в Югоизточна България в периода 2000-2005 година и застрои голяма част от центъра на Бургас, също беше обявена в несъстоятелност, но  сумите, които дължеше  към кредиторите по това време бяха далеч по-малки.  През  2005-а назначаният по това време синдик на  фалиралото дружество Милен Козарев започна да разпродава имоти и автомобили на компанията  в Бургас.

Очевидно този първи успешен опит на Буюклиев (бел.ред. той между другото  е и съсед на депутата от ДПС Йордан Цонев) на терена на несъстоятелността, го е „вдъхновила“ за нови подвизи и с още по-голям размах, но чрез другата си фирма „Билдинг сити“. 

Още една любопитна подробност е, че още след първите финансови трусове в застрашената от фалит компания, той решава да поеме цялата отговорност за случващото се. Справка в търговския регистър показва, че до октомври 2016-а фирмата е била ООД. В нея съдружник на Буюклиев е била дъщеря му Антоанета. За да изчисти възможността някой да предяви претенции към нея, той изкупува дяловете и за сумата от 3750 лв. и по този начин остава единствен собственик и съответно единственият от когото може да се търси отговорност за потъналите милиони...

Facebook logo
Бъдете с нас и във