Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В АЕЦ "Козлодуй" няма аварии, успокоява шефът на централата

Притеснения за хората и по отношение на ядрената безопасност няма, обяви Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" в коментар след отвореното писмо от страна на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), в което те изредиха четири непланови прекъсвания на работата на централата.

Михов обясни, че според технологичните изисквания това се квалифицира като неизправност по оборудването, а не като авария.

Комплексът АЕЦ "Козлодуй" се състои от много машини и съоръжения и винаги може да възникне някакъв проблем, но неизправностите не касаят реактора, горивото и съответно радиационния фон.

Като пример Наско Михов посочи пробив в изолацията на един захранващ помпа кабел, който е изпратен за експертиза. Спирането на работата на централата изпълнителният директор квалифицира по-скоро като действия на превенция и профилактика, най-малкото защото и неплановото спиране на централата би струвало много повече от цената на самия кабел.

Михов успокои, че се спазват безпрекословно инструкциите. Те не се коментират, а се спазват. Всяка неизправност се докладва също по предварително определен ред в Агенцията по ядрено регулиране (АЯР), МЕ и БЕХ.

"Неизправност по отношение на горивото или радиационния фон - категорично няма", посочи Наско Михов.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" заяви и че отвореното писмо на АСЕП не може да се разглежда като експертиза, тъй като това е изявление на търговци на ток, а не на производители.

Както "Банкеръ" писа, Асоциацията за свободен енергиен пазар е обезпокоена от зачестилите случаи на аварийност на съоръжения на АЕЦ Козлодуй ЕАД през последното шестмесечие на годината. Кратка хронология показва четири случая на непланово изключване на оборудване – на шести блок на 03.07.2019, последвано от изключване на две циркулационни помпи на 01.08.2019, на пети блок на 16.11.2019 и изключване на генератора на шести блок през настоящата седмица. 

От асоциацията посочват, че не е нормална ситуация с толкова честа аварийност на съоръжения на атомната централа. Още повече, това са най-големите генерационни мощности в националната електроенергийна система, които осигуряват основна част от базовия товар и влияят върху системната сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във