Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Уволниха зам.-министъра на земеделието, избран от бранша на биопроизводителите

Чавдар Маринов

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник министър на земеделието, храните и горите е освободен Чавдар Маринов. Освобождаването на Маринов от поста става по предложение на министър Десислава Танева.

Причината са проблеми, забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители, което от своя страна подлага под риск плащанията, които през май трябва да бъдат изплатени по мярка 11 ,,Биологично земеделие” на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени, аргументират се от кабинета.

Още в неделя (12 април) стана ясно, че Десислава Танева е поискала оставката на своя заместник Чавдар Маринов.

"Аз съм избран като зам.-министър от бранша и винаги съм защитавал интересите на сектора. Тя винаги е казвала, че съм ангажимент от предишния министър - Порожанов, а тя на негово място никога не би назначила човек от бранша, по-скоро би подала оставка", коментира в понеделник Маринов.

Той потвърди, че проблеми с веригите наистина има, но увери, че се работи по отстраняването им. Още при встъпването си в длъжност, зам.-министърът е организирал среща с веригите заради сигнали от производители за липса на достъп.

Ресорът на Чавдар Маринов като заместник-министър беше свързан с осъществяването и изпълнението на националната политика и политиката на ЕС в областта на растениевъдството и биологичното производство,  управлението на дейността на риска и кризите, насочена към противодействие и компенсиране на щети при неблагоприятни климатични събития.

Чавдар Маринов стана зам. министър, след като оглави протестите на биопроизводителите през миналата година.

"Изключително неприятно изненадани сме от новината за освобождаване на зам.-министър Чавдар Маринов. Надяваме се тази новина да не се потвърди. Изтъкнатата причина за освобождаване – проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него – най-малко се отнася до Чавдар Маринов. Заданието за този регистър е направено преди той да встъпи в длъжност, без каквото и да е обсъждане с контролиращите лица, които следва да попълват информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко засегнати от начина на функциониране на този регистър", се казва в позиция на Българската асоциация Биопродукти

Facebook logo
Бъдете с нас и във