Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Уверяват, че няма спекулации на пазара с електроенергия

Декларирам, че спекулации на пазара с електроенергия няма. Може да има бегли опити, но те не водят до нищо съществено. Това заяви Константин Константинов, изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) по повод високите цени на електрическата енергия за бизнеса.

В борсата имаше и проверка на ДАНС. Константинов уточни пред bTV, че са предоставили на агенцията документи за всички сделки за определен период, а такава проверка не се извършва за първи път. Той напомни, че при съмнения за спекулации на пазара сигнали се изпращат до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По думите му обикновено става въпрос за предлагане или търсене на много големи количества ток, за сключване на договор с предварителна договорка и търговия с вътрешна информация.

По повод свързването на пазара с борсите на други държави директорът на БНЕБ посочи, че пазарните обединения не променят търговския обмен и цените кой знае колко. Той е убеден, че няма да има промяна на цената на тока за небитовите потребители след обединението с Румъния, което ще стане на 27 октомври тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във