Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Увеличеното търсене от Румъния и Унгария повиши цените на тока, смята Петкова

Повишаването на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на енергия от Румъния и Унгария, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Заради високите цени за индустрията работодателските организации настояват за оставките на ръководството на БЕХ, на ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на на ръководството на БНЕБ.

На 9 февруари цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над два пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия, напомни бизнесът.

"Веднага след като стана известно, че такива цени са постигнати на българската независима енергийна борса, ние разговаряхме с колегите от борсата, изискахме техния прочит, техния анализ на ситуацията. Оказа се, че в този ден съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили своите търгове с няколкочасово закъснение. Това на практика е създало условия голяма част от всички тези търговци или съответно участници на пазара на електрическа енергия в Русия и в Унгария да се прехвърлят на нашата борша, да увеличат търсенето на нашата борса и съответно да се покачи цената. Тъй като техният стремеж е бил на всяка цена да купят количествата енергия, които са им били необходими", заяви Теменужка Петкова пред Радио "Фокус".

Петкова каза още, че на същия ден и производството на ел. енергия от възобновяеми енергийни източници е белязало сериозно намаление.

Конкурентоспособността на българския бизнес е една от нашите най-важни задачи и приоритети, коментира още Петкова, като се присъедини към твърдението на българската индустрия, че цената на електрическата енергия е един от основните компоненти, който формира себестойността на произвежданата продукция.

По думите й през годините Министерство на енергетиката осъществява много добър диалог с бизнеса. Правилният път е към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас, добави министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във