Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Увеличението на заплатите на чиновниците с 30% - пир по време на чума

Българската търговско-промишлена палата определи увеличението на заплатите на служителите в държавната администрация като "пир по време на чума".

"За всички е ясно, че управляващата коалиция „прави необходимото“, за да спечели повече гласове на предстоящите избори, но натоварването на бюджета с допълнителни разходи , в това число и за неправомерното увеличение на заплатите на служителите в раздутата държавна администрация без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието и поставяне в опасност на целия бюджет на държавата в условия на преустановен ръст на българската икономика, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата и протекционистични политики, може да се определи като пир по време на чума", заявява БТПП в своя позиция.

Бизнес организацията е недоволна от проведеното "екстремно" заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в събота. 

Според БТПП заседанието е направено в нарушение на всички правила и срокове за свикване и провеждане. НСТС прие промени в бюджетите на НОИ и Здравната каса. Както и предложеното от правителството увеличение на заплатите в администрацията с 30%. 

"Въпросите са от значителна стратегическа важност. Известно е, че ролята на НСТС е на коректив от страна на социалните партньори, но предоставеното време от по-малко от 24 часа, при това в почивен ден е недопустимо*. БТПП по никакъв начин не може да приеме превръщането на НСТС в една формална структура, без да може, участвайки в нея, да защити интересите на своите членове. Това, че въпросите са неотложни по никакъв начин не трябва да ограничава възможността на социалните партньори да направят своите анализи, оценка на въздействието и с това да изпълнят както трябва своите функции, цели и задачи", подчератават от работодателската организация. 

БТПП си запазва правото, след обичайната консултация със своите членове, да вземе детайлно становище по поставените въпроси, включително с атакуване на решенията на нередовно свиканото заседание на НСТС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във