Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Увеличават се каналите за комуникация с Европейската прокуратура

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова съобщи, че се увеличават каналите за комуникация с Европейската прокуратура, за да може повече институции и лица от България да сезират институцията. Тя обясни пред bTV, че аспектите, които се дискутират в момента, са в контактните точки да се включи Министерският съвет. "В случай че в Министерския съвет пряко постъпи сигнал или при проверка се съберат достатъчно данни, които навеждат към съмнения за престъпление с еврофондове, изпълнителната власт директно да може да препрати сигнала към Европейската прокуратура", обясни министърът на правосъдието.

"В Министерство на правосъдието има предложение всеки един прокурор също да може, след като установи, че при досъдебно производство или предварителна проверка има данни, по които е компетентна Европейската прокуратура, съответният прокурор да ги изпрати пряко на нея, без да е задължен да минава през Върховната касационна прокуратура, какъвто в момента е редът", каза Йорданова. И добави, че и към настоящия момент граждани могат да подават пряко сигнали към Европейската прокуратура, като се възползват от изградения за целта портал.

След срещата в сряда между европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и премиера Кирил Петков стана ясно, че Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби у нас. На базата на тях е започнала разследване на над 120 случая. Днес предстои Кьовеши да разговаря с правосъдния министър, както и главния прокурор Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във