Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Увеличават минималните осигурителни прагове с 3.9%

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще предложи административно увеличение на минималните осигурителни доходи с 3.9 на сто. Петков съобщи това по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Актуалната макроикономическа рамка за следващата година, насоките на финансовото министерство при разработването на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година са в основата на това балансирано, по думите на Бисер Петков, предложение за административно увеличение на минималните осигурителни доходи.

Той припомни, че процедурата по договаряне на новите осигурителни доходи за втора поредна година не се осъществи поради отказ на национално представителните работодателски организации да участват в договарянето и в такава ситуация министърът на труда и социалната политика трябва да предложи административно решение.

Според административното решение праговете се увеличават със средния процент на вече договорените.Според Бисер Петков това е най-нежеланото решение, но единственото възможно на този етап.

От бизнеса настояват минималните осигурителни прагове въобще да отпаднат или те да се договарят отделно за различните региони.

От синдикатите пък искат да се запази сегашния модел на определяне на праговете.

Към момента не са договорени праговете на над 40 дейности.

Обсъждането на спорната точка за премахването на клас прослужено време беше отложена, защото не е разгледана в работните групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във