Банкеръ Daily

КНСБ:

Увеличаването на всички пенсии е демотивиращо

КНСБ изрази позиция, че актуализацията на пенсиите за всички отблъсква работещите от редовното внасяне на осигуровки. Когато всички знаят, че ще им бъдат вдигнати пенсиите, без оглед на размера на вноските през годините, това е демотивиращо за останалите, работили цял живот, смятат от синдиката.

Социалният министър Деница Сачева преди дни обяви, че в управляващата коалиция се обсъждат поне три варианта за преизчисляване на пенсиите. В отговор КНСБ настоя за спешна среща между правителството, синдикатите и работодателите във връзка с тиражираните в публичното пространство намерения за промени в размерите на пенсиите.

"В пенсионноосигурителната система принципът не трябва да бъде нарушаван, независимо дали е коалиционно споразумение", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция на тема "Недеклариран труд и нарушаване правата на работното място".

Димитров подчерта, че синдикатите няма да отстъпят от убеждението, че системата на социално и пенсионно осигуряване трябва да изплаща това, което си внесъл в нея като принос. А вдигането на най-ниските пенсии трябва да бъде не през НОИ, а през социалното подпомагане. "Раздаване на едни пари, вдигане на някаква пенсия, защото тъй сме решили, е силно демотивиращо и ще поощри хората да бъдат в недекларираната заетост и да не си плащат осигуровките", смята президентът на синдиката.

Той отчете, че недекларираният труд е част от сивата икономика и поглъща по 400 млн. лева на година от бюджета на страната, а делът на сивата икономика - по 23 милиарда годишно.

"В нашата страна недекларираният труд държи сравнително по-нисък процент, спрямо повечето страни-членки на ЕС от Централна и Източна Европа и е 16%" , отбеляза Димитров. За сравнение той цитира данните на Румъния - с 29% недеклариран труд и Полша - с 38%.

Строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, леката промишленост и търговията са секторите с най-голям ръст нарушения. Недекларираният труд у нас е най-вече сред наемните работници - 97% и съвсем малък процент сред самонаетите.

Според синдиката, за справяне със сивия сектор и недекларирания труд ще помогнат мерки на държавата в посока опростяване на процедурите за бизнеса и различните административни стъпки. Трябва да бъдат убедени и малките фирми, че е по-евтино да бъдат изрядни, отколкото да работят в сивия сектор.

КНСБ настоява и за изработване на единен национален показател, който да измерва по-устойчиво спазването на социално-осигурителните права, защото дори данните на Евростат са противоречиви.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във