Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Увеличаването на цената на газа ще удари цялата ни икономика, твърди експерт

Увеличаването на цената на газа с 30 % ще бъде страшен удар върху цялата българска икономика. В съвременната история на България, откакто съществува регулирания пазар на цените на горива, енергоизточници и води, не е имало такова увеличение. Това заяви Мариана Кукушева, председател на управителният съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, в интервю за агенция "Фокус"

Повод за коментара е искането на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на газа с 30 %.

"Ако  КЕВР приеме това увеличение ще се увеличи бедността и мизерията в страната. Ще се намали конкурентоспособността на фирмите, ще има фирми, които ще фалират. И не просто ще фалират, а ще останат с огромни задължения към своите доставчици поради невъзможност да изпълнят дългосрочните договори. Какво ще се случи? При двуцифрено увеличение на цената на сивото гориво икономическата зависимост показва, че това неминуемо ще доведе до нарастване на цената на електрическата енергия“, коментира Кукушева.

Тя обясни, че ще бъде покачена и цената на горивата за транспорта и всичко това ще бъде платено от българските потребители.

„Ще се намали броя на работните места, делът на сивата икономика ще нарасне драстично“, коментира Кукушева.

Тя обърна внимание, че бюджетът, който е бил приет за държавата, ще се превърне в нереален бюджет, поради невъзможност за събиране на вземания.

„В същото време ръстът, с който показахме устойчивост в последните две години на порастване на българската икономика, категорично ще бъде с обратен знак. Отново ще се върнем на ниво 2009 г., когато ситуацията в държавата беше пагубна. Ще забравим всякакви мерки и предвидени програми за увеличаване на доходите на българските учители, за възможността за по-добро здравно и социално осигуряване, възможността за покачване на пенсиите“, допълни експертът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във