Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Увеличава се разликата в заплащането между половете във Великобритания

Разликата в заплащането на жените и мъжете е нараснала в почти половината от британските фирми през 2018 г, информира CNBC.

Фирмите на Великобритания с минимум 250 служители са били законно задължени да представят на правителството информация за разликата в заплащането между половете. Данните разкриват, че почти 80% от фирмите са имали разлика в заплащането на жените, която облагодетелства мъжете, докато 14% от фирмите са плащали на служителите си от женски пол повече отколкото на тези от мъжки.

През изминалата година мъжете са били платени средно с 11,8% повече от жените в САЩ, разкрива списъкът на анализираните компании. Средната разлика в заплащането се изчислява чрез сравняване на несъответствията в заплащането между работниците от средния ранг на мъжете и жените. Според анализ на BBC, разликата в заплащането е нараснала на 45% при британските фирми през 2018 г., докато 7% от компаниите не са отчели промяна.

Ryanair бе класиран сред най-лошите фирми със средна разлика в заплащането от 64%. Компанията коментира, че разликата в заплащането на жените се обяснява с малкия брой пилоти от женски пол „Въпреки че е глобална тенденция на авиационната индустрия, че повече мъже, отколкото жени, избират да влязат в пилотската професия, ние продължаваме да гледаме положително на нарастването на броя на жените кандидати за пилоти. През изминалата година удвоихме броя на жените пилоти във Великобритания и сме се ангажирали да продължим този растеж през следващите години,” заявиха от авиокомпанията.

Други компании с разлики в заплащането на половете над средната стойност от 11.8% са Credit Suisse (с повече от 29% разлика във Великобритания) и луксозна модна марка Chanel (със средна разлика в заплащането от над 13%). 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във