Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Устройствения план на Борисовата градина е на път да бъде „сложен на трупчета“ до есента

Напрежението около приемането на новия план за реконструкцията на  Борисовата градина продължава да расте. След скандалите от преди седмица, когато мълвата за бъдещо застрояване на парка направо влуди столичния кмет Йорданка Фандъкова, днес общинският съветник и член на националното ръководство на ВМРО и председател на „Патриоти за София" в Столичния общински съвет Карлос Контрера призова градския парламент „да не пришпорва плана“. Аргументите му бяха в посока , че подобно бързане  носи внушения за задкулисие и ще доведе до грешки от типа на „Графа".

Контрера предупреди, че по този начин

„ще подхраним и „зелените" да създават още фалшиви новини“.

Според него  безспорно най-ключовият актуален въпрос е защо Подробният устройствен план на „Борисовата градина", случайно или не, беше внесен за обсъждане и разглеждане в разгара на предизборната кампания. Той  подчерта, че датата, която общината е дала за обсъждане ( 5 юни ) е неуместна и освен че носи внушения за претупване, поради причини, извън прагматичните, но тя има опасност да  доведе до груби грешки и да се стигне до обществено недоволство и щети за Столична община.

Контрера обърна специално внимание и на спортно-техническата част от парка, която включва стадион „Българска армия", стадион „Юнак", тенис кортове и други, които според общинския съветник от ВМРО трябва да се реконструират сериозно, за да имат възможност децата и младежите на София да спортуват активно. Съветниците на ВМРО смятат, че сроковете за обсъждане на плана трябва да са далеч по-дълги, за да се даде възможност до есента да се разглеждат предложения. И  едва тогава да се отварят възможностите за обществено обсъждане и приемане на конкретни документи. Всяко друго действие , според него генерира фалшиви новини и дава поле за изява на т.нар. „зелени", които ще използват и тази тема да манипулират обществото, заяви Контрера.

Тук е моментът да припомним, че миналата седмица спортният министър Красен Кралев коментира промените в устройствения план на Борисовата градина, като изтъкна, че той  не е съгласуван с министерството, което е един от най-големите собственици на имоти в парка. Според него, новият план не предвиждал строителството на нови спортни обекти, което можело да се окаже проблем в близко бъдеще.

Кралев тогава наля масло в огъня с думите, които написа  в страницата си във Facebook  "има сериозно разминаване между нашите планове за развитие на спортната инфраструктура в Борисовата градина и това, което този план предлага".

Това пък открючи разсъжденията на знайни и незнайни еко организации, които веднага заподозряха , че в Борисовата градина ще изникнат градежи...

Кметът на София Фандъкова беше принудена за пореден път да се обяснява пред обществеността, като каза , че иска да обърне  специално  внимание на факта, че още при възлагането на изработването на плана, идеята била да се запази Борисовата градина. Тя каза: „Приемането на плана е най-важната гаранция, че паркът няма да бъде застрояван и променян драстично. Личната ми позиция е, че паркът ще запази във вида, в който го обичаме“.

Фандъкова  ще настоява за промени,

които напълно да гарантират запазването на облика му, а що се отнася до предложението  за изграждане на климатично училище в него, тя  го намира за неподходящо.

Още през февруари „Банкеръ“ излезе с публикация под заглавие „Пак дилема: Борисовата градина - спасена или застроена“. Това стана след започването на обсъждането на новия устройствен план  от пециализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията, в който влизат 67 души и именно те трябваше да се произнесат  за проекта за развитието на парка.

Разработката на плана е  направена от архитектурното студио  "Ковачев архитекти", което спечели конкурса за нея още преди две години, но работата им се забави поради неяснотите, свързани със собствеността на терените в парка. Именно липсата на  подробен устройствен план и нестихващите  мераци за застрояване на различни части от най-стария столичен  парк от страна на частните собственици на парцели в него доведе до  идеята за изработването му, за да могат те да бъдат укротени.

Според концепцията, с която архитектурното студио на арх. Ковачев спечели конкурса, основната цел на разработката  е Борисовата градина да се върне към автентичния си облик от 1936 година.  Територията на парка е разделена на три урегулирани поземлени имота.

Според  тогавашното  предложение в по-голямата част на парка е предвидена консервация на съществуващата планова композиция. В резерватната част е залегнало  възстановяване на дългата паркова ос от езерото с лилиите. Частични реконструкции се предвиждат на местата с възстановяване на изчезнали или преместени архитектурни обеми. Пълна реконструкция се предвижда в парковата зона към ул. "Драган Цанков".

За пространството около Ариана е прието, че от особена важност е възстановяване по архивни данни на оригиналния облик на бирарията, в която следва да се предлага основно бира. Архитектите са приели, че промените,  направени от 80-те години, като например музикалния  фонтан със светомузика, са допустими. Използването на дъното на езерото за зимна пързалка също остава актуално и проектантите  препоръчват  да се използва максимално цялата му площ. Няма да бъде  допускано  разполагането на преместваеми съоръжени в частта на езерото към Орлов мост,  за да не се нарушава цялостният облик на  комплекса.

Според предложенията  запазва мястото  си

емблематичното за парка заведение „Маймунарника“. 

Остават и трите дансинга, които съществуват  на терена и в момента. Това, което може да бъди изградено допълнително,  е естрада. Ще бъде разрешено   да се поставят преместваеми обекти по индивидуални проекти. Рекламните елементи обаче са забранени.

На мястото на сегашния ресторант  "Веселото село" трябва да бъде възстановена детската  площадка, а чалгаджийското заведение ще трябва да си търси друго място. Предвижда се ново строителство - на терена срещу Биологическия факултет.  На мястото на сега разположената там  автокъща "Капитолия" ще бъде  изградена нова сграда, която ще се превърне в  музей "Зелена София" и  в  административна сграда.

Ресторантът към Националния стадион "Васил Левски" се запазва и се предвижда цялата зона между него и мостчето да се използва лятно време за открито кафене. За сенници, чадъри и тенти ще се използват материали в неутрални цветове - бяло, нюанси на охра и зелено.

Арх. Ковачев ще настоява и за идеята си  конната база на "Спортна София", която сега се намира  в близост до Националния стадион,  да бъде изместена към Столичния зоопарк.

Срещу това негово намерение обаче се обявиха пет неправителствени организации, които смятат, че достъпът до базата ще се затрудни, ако тя бъде преместена.

Тези им съображения обаче не се споделят от проектантите , които са категорични, че мястото на базата не е в центъра на града. Идеята е този терен да бъде озеленен. Такава съдба е предвидена и за близкия стадион "Юнак", който стои затворен и е ограден от години. Той трябва да бъде затревен, като се запази формата му на стадион. Според разработката може да се ползва за срещи, концерти, а през зимата - като пързалка.

И тъй като  този план предвижда ограничения  за спортните обекти на територията на парка. За Националния стадион и за стадиона на ЦСКА се допуска само изграждането на подвижни козирки на трибуните, а ново строителство не се разрешава, това очевидно не е по вкуса на спортния министър Кралев.

Очевидно все още неуточнените интереси на всички заинтересовани страни в този процес, отново ще „сложат на трупчета“, устройствения план на Борисовата градина.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във