Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Устремът на Китай към 5G мрежите

Китай е устремен да се превърне в лидер при 5G мрежите. Именно това показва поредното китайско "блокбъстър" IPO, пише CNN в свой анализ.

Телекомуникационната компания China Tower направи най-големия дебют на борсата в Хонконг за последните две години. Компанията събра финансиране в размер на 6.9 млрд. долара. И вече се оценява на почти 28 млрд. долара.  

Телекомът е държавна собственост и е монополист в страната. China Tower и е водещият производител на мрежови антени в света. Компанията бе създадена чрез обединението на трите най-големи държавни оператори на безжични мрежи в Китай. 

Експертите казват, че ролята на China Tower в създаването на инфраструктура за 5G мрежа е ключова. Чрез поставянето на отговорността за изграждането на тези мрежи в ръцете на една компания китайското правителство се надява, че 5G може да бъде реализиран по-бързо и ефективно.

Отделно, изследване на Deloitte установи, че Китай има силен опит в бързото изграждане на телекомуникационни мрежи. Всъщност China Tower е изградила около 460 мрежови антени дневно през последната година. 5G ще се нуждае от хиляди нови антени за безжична мрежа, много от които трябва да бъдат поставени например на стълбовете за осветление и други подобни места в гъсто населени райони.

China Tower съобщи, че планира да използва около 60% от постъпленията си от IPO-то, за да изгради и подобри мрежовата инфраструктура.

Китайското правителство иска 5G мрежата да бъде разгърната в голям търговски мащаб до 2020 г., а големите телекоми в Китай обещаха да постигнат тази цел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във