Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Успяват тези, които инвестират в обучение

Ако младите познават заводите и производството в тях, ако мениджърите им преподават, няма да има разминаване между търсенето и предлагането на пазара на труда.

Искаме и успяваме да привличаме все още чуждестранни инвеститори, но повечето български градове (без София естествено) вече са изправени пред проблема с намаляване на населението - заради напускане на страната, преместване в по-големите градове, демографски причини и други. Все по-малко са кадрите -  и като квалификация, и като брой. И това става пречка пред развитието на цели региони. Решението е повече заводи, но в различни селища, които да се развиват  съобразно местните икономически, природни и човешки ресурси.

Хората са тези, които вдъхват живот на машините и на идеите, и които потребяват стоките. Липсата на опит и подходящо образование пречи и на компаниите, които искат да инвестират, и на хората, които не могат да се впишат в производството.

Но има и фирми, които търсят решение на проблема. А в някои страни, като Швейцария, Австрия и Германия, отдавна са го намерили. При тях дуалното образование - учене и работа, дава и знание, и опит и работни места след това.

Между впрочем това го имаше и в България преди 1989 година. Множеството техникуми и средни професионални училища вършеха точно това. Закриването им доведе до тази трагична ситуация сега - да изчезват специалистите, които движат машините. Много от сегашните собственици и мениджъри го знаят това, но не предприемат нищо, за да подготвят необходимите им хора - защото после щели да избягат и да отидат в чужбина или при конкурентите. Логика, която не работи, както е видно толкова години вече. Ако си достатъчно загрижен за служителите си, няма от какво да се страхуваш.

Липсата на кадри може да се потърси и в заплащането на труда. Ако работникът получава достатъчно, ще търси работа и ще стои там, където му я предлагат. И няма да се стига до парадокса "бедни работещи".

Въпросът с нужните кадри става все по-наболял у нас. Той се превръща и в препъни камък, за много инвестиционни намерения и планове, които така и не се реализират в България.

Определено привличането на хора е едно от най-сериозните предизвикателства, но някои компании са намерили изход за себе си и за своята инвестиция. Например, българската фирма "Пролет" в Димитровград, която е специализирана в производството на дамски чанти и кожени аксесоари, предлага работа и на хора без квалификация. Тя има собствени учебен център за обучение на новопостъпили служители. И в резултат на това продукцията се изнася изцяло в Италия, Белгия и Швейцария и е предназначена за световни модни брандове.

Нашата дейност е доста специфична, казват от швейцарската "Райхле и Де-Масари България пръдакшън", която произвежда оптични кабели и пасивни компоненти за изграждане на комуникационни мрежи. От фирмата са установили вече, че хора с базови технически умения почти няма. И не си правят илюзии, че ще вземат подготвени специалисти. Наясно са, че необходимите служители трябва да се обучават и всеки новопостъпил има ментор. Затова и фирмата участва в инициативата за дуално образование.

Чешката "БТЛ индъстрийз", която произвежда апаратура за физиотерапия, е сред малкото инвеститори, които не се оплакват от липса на кадри. Фирмата има развоен център в София, а цялото й производство, което е за износ, е в Пловдив. Предприятието има партньорски отношения с електротехникума и Техническия университет в Града под тепетата. Фирмата развива и академия заедно с университета, която на място в завода обучава работниците. Мениджърите й са наясно, че ако не се инвестира в обучението и развитието на младите, нищо няма да се получи.

Промените в образователната система са повече от наложителни. И още повече обвързването на училището - средно и висше, с нуждите на бизнеса. Ако младите познават заводите и производството в тях, ако мениджърите им преподават, няма да има разминаване между търсенето и предлагането на пазара на труда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във