Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Успяхме да договорим компромис за транспортните ни фирми, похвалиха се от социалното министерство

Днешните протести на превозвачите съвпадат с гласуването на пакета "Мобилност" в Европейския парламент. Той предизвика гнева на транспортните работници у нас заради командировъчните и поисканите 45-часови почивки на седмица. България успя да договори компромис, който ще отговори на претенциите на транспортните фирми. Това обяви заместник-министърът на социалната политика Зорница Русинова пред БНТ. 

"Пакетът за мобилност се очаква да бъде гласуван днес от Европейският парламент. Той предизвика гнева на транспортните работници у нас заради командировъчните и поисканите 45-часови почивки. В крайна сметка беше договорен компромис, който се очаква да отговори на претенциите транспортните фирми", обясни Русинова.

Три доклада на евродепутати свързани с пакета за мобилност ще бъдат разгледани в Европейския парламент днес. Пакетът предвижда въвеждането на нови правила за превоз, командироване и увеличаване на времето и начина на почивка на международните шофьори. Очаква се предложените текстове да бъдат гласувани утре след като евродепутатите вече отказаха да се влезе в режим на триалог между Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент. Зад това стоеше и България. Страната ни е една от държавите, които настояват новият пакет за мобилност да не бъде приет, защото ще направи българските фирми неконкурентоспособни.

Автомобилни и автобусни превозвачи излизат днес на протест в няколко града на страната. Те настояват за приемане на Закона за българската автомобилна камара. Той беше оттеглен от Народното събрание в края на миналата седмица, след недоволство от други превозвачи. Браншът е разединен по отношение на създаването на Българска транспортна камара чрез закон. Вчера от автобусния бранш обявиха, че се обединяват в конфедерация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във