Банкеръ Weekly

Ярослав Дончев - изпълнителен директор на "Идеал Стандарт - Видима" пред в. "БАНКЕРЪ"

Успехът зависи от способността ни да се адаптираме

S 250 e18a3349 37bd 4930 9200 a592cab61028

Г-н Дончев, преди всичко честита награда, която получихте от фондация "Атанас Буров" за индустриално управление.

- Благодаря Ви! Благодаря за гласуваното доверие на настоятелите от фондация „Буров“! За мен това е изключително важно признание за дейността на „Идеал Стандарт - Видима“ и съм особено горд, че получаваме наградата месеци след като отбелязахме 85 годишнината на компанията. За нас това е една повратна точка в историята на нашата организация и сме щастливи, че успяхме да отбележим по такъв подобаващ начин труда и усилията на толкова хора преди нас.

До кои пазари достига продукцията на "Идеал Стандарт - Видима"?

- Ние сме част от "Идеал Стандарт Интернешънъл" - водещ производител на висококачествени продукти за банята, както за жилищни, така и за обществени сгради. Компанията оперира в над 100 страни в Европа, Близкия Изток и Африка, като реализира значителни продажби във Великобритания, Германия, Италия и Франция. Страните от Източна Европа представляват най-динамично развиващият се клъстър в рамките на компанията и бизнесът ни в тях набира скорост. По отношение на пазарния дял сме лидери във Великобритания, Италия и България, което е обяснимо, защото в тези страни са корените на компанията и имаме производствени мощности.  Например заводът ни във Великобритания неотдавна чества 200-годишна история. 

Какво е мястото на Вашето дружество в развитието на "Идеал Стандарт Интернешънъл Холдинг"?

- Българските заводи са най-значимите производствени структури за компанията. Фактът, че привлякохме значителни инвестиции през последните години, говори за перспективите и за амбициозните планове на собствениците. Но не са само заводите, които определят значимостта на "Идеал Стандарт - Видима". Тук са разположени важни структури за компанията като Център за ИТ компетенции и Финансовият център.  В България е центърът за управление на търговската дейност на "Клъстер Източна Европа", който обхваща пазарите в над 25 държави. Тук функционира логистична платформа, осигуряваща връзката между производството и пазарите. Тази платформа е от голямо значение за дистрибутирането на продуктите на пазарите на "Клъстер Източна Европа".

Вашето производство е силно обвързано със строителството. Очаквате ли този отрасъл да "работи" за Вас през тази година?

- Очакваме строителството в България да се развива добре, както досега. Фирмите от строителния бранш са наши партньори, на които разчитаме.  Освен чрез търговската мрежа,  нашите продукти намират точното си място и чрез проектния бизнес. Част от нашата стратегия е да развиваме партньорствата си с професионалистите - архитекти, дизайнери, инвеститори, проектни мениджъри. Стремим се да осигуряваме не просто висококачествени продукти, а решения. Осигуряваме и условия за по-лесни и взаимноизгодни бизнес отношения. 

Върху какво наблягате - количественото разрастване или търсите друг път за растеж на пазара? Знам, че постепенно въвеждате роботи в производството.

- Успехът на една компания зависи от нейната способност да се адаптира към изискванията на времето. Ние сме си поставили амбициозната задача да работим за утрешния ден, да моделираме бъдещето и това ни задължава да сме адекватни на бъдещите реалности. Ние сме компания, доказала във времето, че може да променя индустрията към по-добро. Ще припомня революционното откритие на "Идеал Стандарт" от 1969г - керамичния затварящ механизъм, който постави началото на нова категория в смесителите и промени целия бранш завинаги. Непрекъснато усъвършенстваме нашите затварящи механизми и днес предлагаме FirmaFlow - ненадминат по отношение на надеждност и дълговечност.  В наши дни ще спомена революционната технология Aquablade, която вече се наложи като предпочитана на пазара.  Освен върхови технологии "Идеал Стандарт" ще разчита за в бъдеще на продукти с ярък дизайн и ето защо положихме основите на едно добро партньорство със световно известното в продуктовия и интериорния дизайн Студио Паломба Серафини. От това партньорство се родиха нови колекции керамични изделия, мебели, смесители и вани, наречени Atelier Collections, които започваме да въвеждаме в цяла Европа и в частност в България. Премиерата на тази продуктова програма за нашата страна ще се състои на 5 март.

Колкото до роботизацията, тя ни осигурява капацитет и постигане на върхово качество, каквото клиентите заслужават.

Как изглежда бизнес средата у нас през погледа на един мениджър от световна компания?

- За мен бизнес средата в България продължава да предоставя възможности за развитие. От скоро се забелязва вълна от млади, ентусиазирани и можещи хора. Кадри, които са учили и живели извън България, видели са как работят хората и институциите, се връщат обратно с голям ентусиазъм и с много идеи. Това са хора, които с желанието си за развитие и опита от живота зад граница могат да постигнат високи цели. Доколкото в сферата на услугите и търговията през последните десетилетия има осезаемо развитие, то в нашата сфера на производство потенциала е огромен. Вземайки под внимание също колко ниши в пазара са свободни и колко ниски са бариерите за навлизане в някои сектори, смятам, че всеки добър мениджър трябва да вижда потенциала.

Сянка върху добрите новини за "Идеал Стандарт - Видима" донякъде хвърлят неяснотите около Брексит. А Обединеното кралство е един от вoдeщите пaзapи за компанията нa Cтapия ĸoнтинeнт...

- Част сме от едно бързо променящо се общество и дори подобни обрати да са прецедент, те не могат да бъдат избегнати. Абсолютно нормално е подобна промяна на континента да има отражение върху много аспекти на бизнес средата, но като цяло аз не очаквам да доведе до големи сътресения за нашия пазар. "Идеал Стандарт Интернешънъл" е единственият производител, който има локално производство на острова, насочено основно върху местния пазар. Това ще ни даде силно конкурентно предимство.

 

 

Ярослав Дончев е роден в Севлиево. Завършил е Техническия университет в Габрово. През 1999-а се присъединява към финансовия екип на "Видима" АД. В следващите години преминава през различни мениджърски позиции в "Идеал Стандарт". От август 2012-а е заместник-председател на съвета на директорите на вече обединеното дружество "Идеал Стандарт - Видима" АД. От 1 май 2016 г. е избран за изпълнителен директор, председател на съвета на директорите и финансов директор. През януари 2019-а заема позицията директор "Клъстер Източна Европа" за "Идеал Стандарт Интернешънъл" едновременно с поста изпълнителен директор на "Идеал Стандарт - Видима".

Facebook logo
Бъдете с нас и във