Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ускоряват изграждането на газовата връзка с Турция

В Министерството на икономиката и енергетиката се проведе второто заседание на съвместната работна група за изграждане на междусистемната газова връзка Турция – България, съобщиха от ведомството.

"Днешната среща е важен елемент от усилията на правителството за диверсификация на газовите доставки на страната". Това каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов по време на работното заседание на експертите от България и Турция. Обсъдени бяха проектантските и инвестиционните дейности по газопровода, техническите параметри и възможностите за финансиране.

"Бизнес моделът на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка между двете страни трябва да се разглежда като двупосочен интерконектор, който да позволява реализирането на газови потоци от България за Турция, както и от Турция за България и региона", подчерта Павлов.

По думите му ускоряването на изграждането на интерконекторите с Гърция и Турция ще осигурят възможност за доставки на природен газ от алтернативни източници. Той бе категоричен, че продължава работата и по газовите връзки с Румъния и Сърбия. Реализирането на проекта ITB ще помогне на България и Турция да разширят и оползотворят в по-голяма степен възможностите на националните си газови мрежи.

Следващото заседание на работната група за изграждане на интерконектора Турция – България се предвижда да се проведе в края на месец септември в Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във