Банкеръ Daily

Управление и бизнес

US санкциите срещу Иран удрят най-вече по германски и френски компании

Редица големи европейски компании, особено френски и германски, ще понесат значителни загуби от санкциите, които САЩ наложиха на Иран. Рестрикциите на Вашингтон включват купуването на долари от Техеран, търговията със злато и ценни метали, въглищата и промишлените компютърни програми. Очаква се през ноември да бъдат въведени и забрани за вноса на ирански петрол.

Агенция "Франс прес" публикува европейските компании, които ще бъдат най-засегнати: 

В автомобилостроенето сериозни загуби ще понесат френските концерни Renault и PSA, които продават близо половината от новите си коли в Иран. PSA подготвя прекратяване на дейностите си на основния си чуждестранен пазар по обем на продажбите. Прогнозите са, че това оттегляне ще се отрази с по-малко от 1 процент на оборота на групата.

Renault от друга страна не иска да се отказва от дейностите си в Иран, дори да се наложи силно да ги намали. 

Големите германски автомобилостроители също ще бъдат засегнати, най-вече Daimler, която подписа през 2016 година протоколи за споразумение с две ирански групи за производство и продажба на камиони Mercedes-Benz.

Volkswagen обяви през 2017 година, че ще възобнови продажбите си в Иран след 17 години прекъсване. Компанията обаче развива мащабна дейност в Съединените щати и най-вероятно ще бъде принудена да се откаже от иранския пазар.

Най-големите договори, подписани след споразумението за иранската ядрена програма, са в самолетостроенето, тъй като Иран иска да обнови остарялата си флотилия.

Airbus получи поръчки от ирански авиокомпании за 100 самолета. Досега са доставени само три, всичките с американски лиценз, който стана задължителен заради използването на произведени в САЩ части. Но загубата на иранския пазар няма да е особено тежка за Еърбъс, тъй като европейският самолетостроител има 7168 поръчки към 30 юни.

След споразумението от 2015 година френската петролна и газова компания Total се обедини с китайската CNPC за инвестиции от 5 милиарда долара в разработката на иранското газово находище Южен Парс.

След като Total не успя да издейства от САЩ да бъде изключена от действието на санкциите, тя най-вероятно ще се откаже от ангажимента. Групата обаче не е инвестирала повече от 100 милиона долара в операцията, благодарение на което ще ограничи загубите си. Иран предупреди, че Total ще бъде заменен от китайската държавна компания CNPC.

Италианският газов гигант ENI, чийто договор за закупуване на 2 милиона барела петрол всеки месец изтича в края на 2018 година, предпочете да остане предпазлив и не развали договора си с Иран.

Италианската железопътна индустрия може да пострада от санкциите. Държавната жп компания Ferrovie dello Stato подписа през юли 2017 година споразумение за изграждане на високоскоростна линия между Кум и Арак в Северен Иран.

Няколко споразумения за сътрудничество бяха подписани между Иран и корабостроителната компания Fincantieri през 2016 година.

Освен това Италия отново е станала най-голям европейски търговски партньор на Техеран, като през 2017 година износът й за Иран се е увеличил с 12,5 на сто до 1,7 милиарда евро.

Британската авиокомпания British Airways и германската Lufthansa, които възобновиха преките си полети към Техеран, ще трябва да ги прекратят, ако искат да могат свободно да продължат трансатлантическите си полети.

Френската хотелска верига Accor, която откри два хотела на летището в Техеран, може да пострада от санкциите. Същото се отнася и за веригата Rotana Hotels от Обединените арабски емирства (ОАЕ), която изрази желание да развива дейност в Иран.

Испанската компания Melia Hotels International, която подписа през април 2016 година споразумение за управление на луксозен 5-звезден хотел в Иран - Gran Melia Ghoo, обяви, че сградата е в строеж и че не желае да се произнася по "тези политически въпроси", особено на този "прекалено ранен етап".

Германската компания Siemens се върна отново в Иран през март 2016 година след антиядреното споразумение, в съдружие с иранската Mapna за производство на газови турбини и генератори за електроцентрали. През януари промишленият гигант подписа договор за 12 компресора за два завода за преработка на природен газ. Негов говорител увери, че групата иска да спазва стриктно регламентите за износа, включително американските санкции, но не обяви оттеглянето си от Иран.

Френската газова компания Air Liquide реши да спре всякаква търговска дейност в страната.

В Иран има и британски компании, подписали договори в сферата на инфраструктурите, слънчевата енергетика, инженерната дейност и здравеопазването.

Германските банки, сред които регионалната Helaba и франкфуртската DZ Bank, вече решиха да се оттеглят от Иран след обявяването на санкциите от Доналд Тръмп в средата на май.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във