Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

УРОЦИТЕ НА ГЕРМАНИЯ

Базираната във Волфен, малко на север от Лайпциг, компания Кю селс (Q-CELLS) е най-големият производител в света на фотосоларни клетки, използвани в слънчевите панели. Миналата година тя изпревари японския технологичен концерн Шарп (Sharp), който бе водещ в тази индустрия, обявявайки огромно увеличение на продажбите си (с 59%) и печалбите (с 69%). Германия, която не е известна като слънчева страна, изглежда необичайно място, където откриваме лидера в тази област. В същото време тя е първа по инсталирани мощности за възобновяеми енергоизточници и третият по големина производител на соларни панели след Китай и Япония.
Делът на електричеството, генерирано от възобновяеми енергоизточници, в Германия достигна 14.2% през 2007-а, отбелязвайки значително увеличение спрямо 11.7% през 2006-а. Това означава, че тази държава вече е достигнала поставената от ЕС цел - 12.5% от електричеството в национален мащаб да е от възобновяеми източници. По-голямата част от тока на нейна територия се произвежда от топлоелектрически и атомни централи. Но първите са непопулярни поради относително големите емисии на парникови газове, а вторите - поради страха от катастрофални инциденти. Затова през 1991-ва германците приеха закон, който насърчава подаваното към енергийната мрежа електричество, получено от чисти източници. Нормативът постановява то да се изкупува от енергоразпределителните предприятия на по-високи от пазарните цени, фиксирани за 20-годишен период. Така например електроенергията от инсталираните на покривите през 2007-а фотосоларни системи може да се продава до 2027 г. по 0.49 евро за киловатчас, или около седем пъти по-скъпо от цената на едро в момента. Фиксираната цена съответно позволява на инвеститорите добре да си направят сметката и елиминира несигурността при финансиране.
Компаниите пък, които купуват скъпия ток, прехвърлят допълнителните си разходи върху клиентите под формата на по-високи сметки. Това е добавило средно по 1 евроцент за киловатчас към цената на електричеството миналата година, повишавайки обичайните сметки на едно домакинство с 5%, или с 3 евро на месец. За страната като цяло увлечението през 2007-а е било 7.7 млрд. евро - с 38% повече от 2006-а.
Поддръжниците на слънчевата енергия се надяваха, че увеличеното търсене ще помогне на производителите да намалят цените на соларните панели и по този начин ще я направят по-конкурентна в дългосрочен план. Само че разширяването на това производство доведе до недостиг на висококачествен силиций, който се използва за направата на соларни клетки и цената му се вдигна от 25 щ. долара за килограм през 2003-а до 400 щ. долара днес.
Търсенето на соларни пана в Германия е толкова голямо, че поддържа цените високи в световен мащаб. Което е чудесно за производителите, но прави по-скъпо инсталирането на такива съоръжения в по-слънчевите части на света, където те биха могли да генерират повече електричество.
Разбира се, ние искаме слънчевата енергия да ни се изплати. В продължение на няколко години обаче тя няма да е толкова конкурентна, колкото традиционните енергоизточници, които също са субсидирани, тъй като цената на въглеродните емисии не е подходящо определена, отбелязва главният изпълнителен директор на Кю селс Антон Милнер.
Надеждите са в дългосрочен план чистите технологии да могат да съществуват и без субсидиране. А междувременно невероятният разцвет на соларните панели под облачното небе на Германия продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във