Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

УПРАВНИЦИТЕ НИ УРЕЖДАТ С ПЪДАРИ

Заповед за уволнение на шефовете на регионални и районни дирекции на вътрешните работи в Сливен, Хасково, Ловеч, Троян, Тетевен и Смолян е подписал през седмицата Емануил Йорданов. От пресцентъра на МВР потвърдиха официално информацията само за назначението на Христо Григоров за полицейски шеф в Града под сините камъни, а за останалите рокади нито отрекоха, нито потвърдиха.
Точно както прогнозира в.БАНКЕРЪ в миналия си брой, във вътрешното министерство вече се вихри метлата на акция Чистачка. Ден след смените в регионални и районни дирекции пресцентърът на министерството разпространи съобщение за кадрови промени в Дирекция национална служба Полиция. На мястото на изпратения в щатния недокомплект подп. Бойко Славчев като заместник-директор на националната полиция бе назначен Христо Стойнов. Отстранен беше и досегашният кадровик - началникът на управление Човешки ресурси полк. Петьо Стратиев.
Това обаче е само началото. Още в понеделник (5 февруари), след извънредното заседание на Министерския съвет, министър Йорданов даде да се разбере, че същата участ грози и директора на КОС (Контрол на общоопасните средства) Божидар Василев и колегата му от КАТ (Контрол на автомобилния транспорт) Алекси Кисяков. Подобна може да се окаже съдбата и на столичния шеф на катаджиите Атанас Вълков.
Основната задача на всички новоназначени, не само сега, но и в близките една-две седмици, ще е да прегледат основно състава на подчинените си служби и да отстранят нелоялните към вътрешното министерство и към законно избраното правителство кадри. Същия кадрови принцип изтъкна като водещ и главният секретар на ведомството ген. Славчо Босилков след извънредното заседание на министрите в началото на седмицата.
Освен кадровите промени, пред Министерски съвет, а по-късно и пред депутатите министър Емануил Йорданов посочи и други набелязани от МВР спешни мерки за борба с ескалиращата престъпност. Преди всичко полицейският бос постави необходимостта от ограничаване на възможностите за придобиване на разрешително за притежаване на оръжие и взривни вещества. Министърът обеща и цялостна проверка в страната на издадените разрешителни. Но изпълнението на този ангажимент не изглежда много реално. Причината е най-вече в липсата на такава единна информационна система на МВР. Тъй като разрешителните за оръжие се издават от районните служби, разпространена практика е лица с висящи дела в един регион да получават документ за носене на оръжие срещу чисто досие в компютрите на съседни или по-отдалечени региони. Според синия депутат Велислав Величков пък не се следи и дали след издаването на разрешително получателят не е извършил криминални прояви, заради които би трябвало да му се изземе и оръжието и разрешението. Величков изтъкна като доказателство случая със Злати Златев-Златистия. Освен че е съден за убийство, той има и 18 висящи дела, а въпреки това, според признанията на самия министър на вътрешните работи, съвсем легално притежавал ловна пушка Мозберг.
И в доклада си пред Министерския съвет на 5 февруари, и в изложението си в пленарната зала на другия ден Емануил Йорданов обърна особено внимание на необходимостта от подобряване на вътрешния контрол в полицията. За целта ще бъдат предприети и кадрови и нормативни промени в дейността на Дирекция Вътрешен инспекторат. Първите си инструкции в тази насока Йорданов даде още на 4 февруари на свиканата спешно среща с регионалните директори. Резултатът от тях обаче засега е само многократно повишено пасивно полицейско присъствие из всички кътчета на страната.
Промени ще има и в статута на Института по психология към МВР, който засега е почти изцяло изолиран от живота и работата на кадрите в полицията. Йорданов обеща пред депутати и министри, че ще задължи всички шефове на служби да изготвят списъци и да изпращат подчинените си на редовни психопрегледи, които според него трябва да се провеждат поне веднъж на три месеца.
Вътрешният министър изрично наблегна на превантивната работа и събирането на предварителна информация за криминалния контингент, както и за готвени евентуални престъпления. Стана ясно, че за тази цел МВР се подготвя да увеличи агентурата си сред престъпния свят. Пет хиляди нови кадри ще попълнят оределите след миналогодишните реформи полицейски редици. Пред в.БАНКЕРЪ сини депутати коментираха, че вероятно това ще е и единственото успешно изпълнено обещание до края на мандата на този парламент. Може би наистина ще успеем да сложим по един пъдар във всяко село и махала и с това ще приключи всичко, обяснява скептично настроен народен трибун.
Още по-скептично обаче се отнесе към всичко изприказвано от премиер, министри и депутати по време на извънредното парламентарно заседание във вторник иначе добронамерената към управляващите Евролевица. Безумно представление, нарече целия пленарен дебат заместник-председателят на БЕЛ Иван Бойков. Подобна оценка народните представители си спечелиха и от по-голямата част от телевизионни зрители и радиослушатели, които седем часа се възхищаваха на празнодумството и некомпетентността на собствените си политически избраници.
Несъстоятелността на разискванията пролича още в самото начало, когато парламентарните групи на БСП и ОНС демонстрираха откровено политизираното си отношение към най-болния за обществото проблем и безхаберно напуснаха пленарната зала, точно когато министър-председателят се готвеше да изнесе доклад за оперативната обстановка и констатираните последни тенденции в престъпността.
Видимо разочарован от заседанието си тръгна и Иван Костов. Явно воден от чиста колегиална куртоазия, на въпрос на БАНКЕРЪ имало ли е някаква полза правителството от прекараните в парламента седем часа, той уклончиво отговори: Имаше и някои полезни изказвания, с които ние ще се съобразим. Като доста вредно за стабилността в държавата Костов оцени настояването на някои опозиционни политици да смени министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов няколко месеца преди изборите. Някои наблюдатели обаче прецениха хода му като доста по-вреден за самата партия и изборния й резултат.
В крайна сметка и тези в пленарната зала, и тези, които се изнесоха от нея, пропуснаха да обсъдят истинските проблеми на борбата на държавата с престъпността. Нито някой постави въпроса, нито пък друг му отговори - защо вече единадесет години престъпни босове, полицейски шефове и политически лидери заедно пият, ядат, и... управляват държавата, а когато дойдат дни като днешните, пак избирателите плащат сметките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във