Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Управниците ни съвсем „слънчасаха“

S 250 ad665a10 3727 40e2 86a5 5f644a87cb58

Сякаш в първите дни на лятото, очевидно останали без шапки, част от нашенските  управници съвсем са „слънчасали“ .

Коментарите по повод гласуваните от Народното събрание промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие от преди седмица (на 13 юни), който „подгря“ ежедневни протести, от страна на различните началници на държавата спокойно могат да ни доведат до съмнението дали те живеят на една и съща територия, че дори и планета.

Как иначе да си обясним изказването на министъра на туризма Николина Ангелкова по повод искането на 20-те граждански организации вместо палатките да бъдат поставяни извън закона, държавата да обърне внимание на бетонирането на Черноморието, в което тя не пропусна да изтърси поредния си бисер, синтезиран в думите й - "По отношение на застрояването бих казала, че това наистина е невярно твърдение."

Как да не си зададе човек въпроса, къде е гледала Ангелкова по време на безспирните си (и платени от данъкоплатците) воаяжи в морските ни курорти?!

Само часове след това й "прозрение"

държавният глава Румен Радев пък заяви, че „бетонирането на плажната ивица е далеч от погледа на институциите и не е в обществен интерес“. И не пропусна да подчертае, че гласуването на новите текстове в този закон показва, че волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време далеч от погледа на всички институции остава „варварско наливане на бетон по плажната ивица“.

Колкото и погледите на двамата да са отправени в различни политически посоки, подобно разминаване в оценката на хора, призвани да ръководят страната ни, за една и съща ситуация е не просто смехотворно, но дори граничи с медицинска диагноза.

И докато началничката на туризма продължава да обяснява под път и над път, че всичко по нашето крайбрежие е от прекрасно по-прекрасно, а тя е пазителката на природата (очевидно е получила амнезия за случаите в Крайморие, Лозенец, Алепу...), поредният багер влезе със запален мотор и унищожи част от дюните в намиращия се на около 25 километра от Варна в курорт Камчия. Това съобщиха на своите Фейсбук страници организации от екокоалицията "За да остане природа в България".

И това се случи, докато пред прозорците на властта всяка вечер вървят протести с искане президентът Радев да наложи вето на приетия вече закон, който реално постави в нелегалност любителите на природосъобразния туризъм и изгони гражданите, които си постилат хавлиите на плажа, за да бъдат „опазени“ дюните...

„Банкеръ“ от месеци предупреждава, че този норматив няма как да не разбуни духовете. Още при одобряването му от Министерския съвет и внасянето му в парламента предупредихме, че недомислиците в него ще предизвикат  брожения, но тъй като в главите на управляващите по това време жужаха бръмбарите на предстоящите евроизбори, никой така и не рачи да преосмисли недомисленото.

Вече съвсем официално двадесет организации, обединени в групата "Бетономорие", подкрепени от инициативен комитет кемпер-общество, спретнаха протестен лагер  пред Президенството. Представители на гражданските групи внесоха исканията си по отношение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Според организаторите целта им е спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права.

Те обосновават искането си с факта, че Законът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента. Той ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие, както и правото на физическите лица в тези райони да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти, само след нова неясна категоризация.

Според тях нормативът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местни власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици, и на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип предварително уличава къмпинг-културата като единствен нарушител на законността по Черноморието.

Против

това ново отроче на законодателната ни импотентност

се обявиха и от "Демократична България".

"Ниска законодателна култура и липса на визия и амбиция за приемане на трудни решения, презастрояването набира скорост, включително върху територии, които са защитени, отваряне на възможности за ново застрояване на плажната ивица, основен прицел си остава да бъдат респектирани любителите на свободното плажуване и къмпингуване, засегнати са конституционното право на свобода на движение, упражняването на правото на собственост и предприемаческа инициатива." Това са само част от констатациите, които направиха от политическата организация, ръководена от Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. От формацията излязоха с официално становище, в което се подчертава , че нормативът, освен че ограничава изконни граждански права, не разрешава основните проблеми по плажната ни ивица - бетонирането и отказа на държавата да отчужди дюните, 70% от които на практика са в частни ръце.

"Демократична България" следи с безпокойство негативните тенденции, които се налагат в развитието на туризма по българското черноморско крайбрежие в последните години. Процесът на неговото презастрояване набира скорост, включително върху територии, които са защитени по силата на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, се казва в становището на организацията. И акцентира върху факта, че 22-те поправки в Закона са предложени от вносителя без анализ на ефекта от приложението му и без оценка за въздействие върху околната среда.

Зад фразите за така необходимото опазване на дюните

остават скрити истинските мотиви,

а именно да се отворят възможности за ново застрояване на плажната ивица, заявяват демократите.

В същото време от месеци е ясно, че предложените от  Министерството на туризма промени не решават значимите проблеми на Черноморието. Сред тях са настъпващата урбанизация на не толкова огромната ни брегова ивица (378 км), грозното застрояване, бетонизацията на самия бряг с всички произтичащи от това проблеми. Към всичко това спокойно можем да прибавим загубата на привлекателност и съответно на качество на дестинация България, упадък на туристическия продукт, който така или иначе се характеризира с контрастиращо сезонен характер, свръхпредлагане и огромен кадрови дефицит. И както от месеци наред еко и граждански организации и отделни медии алармират  - на практика се наблюдава престъпна безстопанственост и бездействие по отношение на крайбрежието и плажната ивица, която по конституция е изключителна държавна  собственост. Засега!!!

Остава да чакаме какво ще измъдрува икономическият екип на президента и дали ще го посъветва да наложи вето на Закона. А ако това стане, как ще прочетат мотивите му народните ни избраници?!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във